x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şefii vinovaţi de explozia din mina Petrila refuză să se prezinte în faţa judecătorilor

Şefii vinovaţi de explozia din mina Petrila refuză să se prezinte în faţa judecătorilor

de Gabriela Mladin    |    06 Mai 2010   •   00:00

Cei trei şefi de la Mina Petrila, găsiţi vinovaţi de procurori în dosarul exploziei din subteran în care au murit 13 mineri, refuză să se prezinte în faţa judecătorilor. Instanţa a dispus ca, pentru următorul termen de judecată, inculpaţii să fie aduşi de poliţişti cu mandate.



Puţini sunt cei care nu-şi amintesc ziua de 15 noiembrie 2008, atunci când în subteranul Minei Petrila s-au produs, la interval de aproape patru ore, două explozii în urma cărora şi-au pierdut viaţa 13 persoane. Tot atunci, alţi 15 mineri au fost răniţi. Din prima explozie au rezultat opt morţi şi nouă răniţi, iar cea de-a doua s-a soldat cu moartea a cinci salvatori mineri şi rănirea a şase persoane.

Ancheta procurorilor a stabilit că vinovaţi de producerea exploziilor au fost Aurelian Necula, la acea vreme director al Minei Petrila, Gheorghe Roşu, inginer-şef, cel care se ocupa cu securitatea şi sănătatea în muncă, şi Ştefan Dan Ungur, şef al sectorului aeraj şi al staţiei de salvare minieră. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Dosarul se judeca la Tribunalul Deva, însă doi dintre inculpaţi au cerut strămutarea cauzei la o altă instanţă din ţară, pe motiv că judecătorii nu pot fi obiectivi în pronunţarea cauzei. La 9 aprilie anul acesta, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea dosarului la Tribunalul Gorj.

Deşi au fost citaţi pentru termenul din 5 mai 2010, inculpaţii au refuzat să se prezinte în faţa instanţei de judecată, fiind prezente doar rudele victimelor. Magistraţii gorjeni au decis în final să amâne cauza pentru termenul din 17 mai, dată la care inculpaţii vor fi aduşi în faţa judecătorilor de poliţişti cu mandate.

×
Subiecte în articol: observator