x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Seful CJ Argeş, 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

Seful CJ Argeş, 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

11 Noi 2013   •   13:47
Seful CJ Argeş, 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat, luni, pe preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul privind contractarea de fonduri Phare de 900.000 de euro pentru patru unităţi şcolare, cu acte false, decizia nefiind definitivă.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a admis astfel apelul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei din 28 mai a Tribunalului Bucureşti, prin care preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au desfiinţat, în parte sentinţa penală apelată şi, rejudecând în fond, l-au condamnat pe Constantin Nicolescu la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea unor drepturi.

Instanţa a mai dispus confiscarea sumei de 66.518 lei care ar fi fost primită de Nicolescu cu titlu de mită de la Gheorghe Cornel Penescu, patronul societăţii Pic Piteşti.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins apelul lui Gheorghe Penescu, acesta rămânând astfel cu condamnarea de nouă luni de închisoare cu suspendare dispusă în mai de Tribunalul Capitalei.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

În 28 mai, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Constantin Nicolescu la un an de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită şi pe Cornel Penescu la nouă luni de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită.

În cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, respectiv Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme şi diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea, instanţa a dispus achitarea acestora pentru acuzaţiile aduse de procurorii DNA.

De asemenea, judecătorii Tribunalului Bucureşti i-au achitat pe Constantin Nicolescu şi pe Cornel Penescu, alături de ceilalţi inculpaţi, pentru acuzaţiile privind deturnarea de fonduri.

În 18 mai 2011, preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că a luat fonduri Phare de aproape 900.000 de euro pentru patru unităţi de învăţământ, în baza unor acte false.

La acel moment, dosarul a fost trimis unui judecător de la Tribunalul Argeş, care a judecat cazul până în ianuarie 2013, când instanţa supremă a admis o cerere de strămutare şi a dispus mutarea cazului la Tribunalul Bucureşti.

În acest dosar au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Cornel Penescu, acţionar majoritar al SC Pic SA Piteşti, Gheorghe Nicuţ, fost primar al municipiului Curtea de Argeş, Călin Ioan Andrei, primar al municipiului Câmpulung, Ion Ştefan, primar al comunei Budeasa, judeţul Argeş, Florian Despan, director executiv al Direcţiei pentru Integrare Europeană şi Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului judeţean Argeş, Ion Popa, primar al comunei Stâlpeni, judeţul Argeş, Gheorghe Dobre, asociat şi administrator la SC Zeus SA, Ion Nicolae, reprezentant al aceleiaşi firme şi diriginţii de şantier Gheorghe Dumitrache şi Tudor Mircea.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Constantin Nicolescu este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, fals intelectual în legătură directă cu infracţiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene anterior menţionată, săvârşite în scopul de a ascunde comiterea sau în realizarea scopului urmărit printr-o asemenea infracţiune, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată şi instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

În 26 ianuarie 2011, procurorii anticorupţie l-au reţinut pe Constantin Nicolescu pentru 24 de ore. În ziua următoare, Tribunalul Argeş a admis propunerea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile. Imediat după anunţarea deciziei de arestare, lui Nicolescu i s-a făcut rău, fiind dus la Spitalul Floreasca, unde a fost operat pe cord.

În 2 februarie 2011, Curtea de Apel Piteşti a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a obligării de a nu părăsi ţara, Nicolescu fiind externat din Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti în 18 februarie 2011.

×
Subiecte în articol: constantin nicolescu