x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful CJ Harghita cere descentralizarea "urgentă" a Poliţiei

Şeful CJ Harghita cere descentralizarea "urgentă" a Poliţiei

13 Iul 2009   •   00:00
Şeful CJ Harghita cere descentralizarea "urgentă" a Poliţiei

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, cere descentralizarea "urgentă" a Poliţiei şi a Jandarmeriei, în urma conflictelor izbucnite în ultimele două luni între etnicii maghiari şi ţiganii din judeţ, afirmând că Ministerul de Interne nu poate garanta de la Bucureşti "liniştea comunităţilor locale".



Borboly Csaba susţine, într-un comunicat de presă, dat publicităţii luni şi preluat de Mediafax, că, deşi numărul poliţiştilor şi al jandarmilor "creşte curent în oraşele şi comunele secuieşti", aceştia nu pot controla şi asigura siguranţa publică în judeţele în care comunitatea maghiară este majoritară.

"Neputinţa Poliţiei şi a Jandarmeriei arată că Ministerul de Interne nu poate garanta de la Bucureşti liniştea comunităţlor locale. Trebuie realizată urgent descentralizarea Poliţiei, atribuţia supravegherii activităţilor Poliţiei trebuie trecută în sarcina autorităţilor locale. Sunt convins că numai Poliţia aflată sub supravegherea autorităţilor locale şi judeţene poate pune stăpânire asupra deteriorării siguranţei publice", se arată în comunicat.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita afirmă că este necesar ca Parlamentul să modifice Codul Penal, astfel încât Justiţia şi Poliţia să poată dobândi competenţe sporite în ceea ce priveşte reţinerea şi pedepsirea infractorilor.

"Este cunoscut faptul că Justiţia română funcţionează încet, slab, nu este eficientă. Cetăţenii se revoltă dacă văd de nenumărate ori că procurorii nu dau aviz pentru urmărire penală împotriva infractorilor care au comis fapte deosebit de grave. Oamenii vor fapte: pedepsirea cu închisoare a infractorilor. Este necesar ca Parlamentul României să modifice Codul Penal astfel încât Justiţia şi organele de Poliţie să poată acţiona mai rapid, mai hotărât şi mai eficient împotriva infractorilor. Aşadar este important să fie mai strictă eliberarea condiţionată în cazul oricărui cetăţean", se precizează în documentul citat.

Borboly dă ca exemplu ultimul conflict izbucnit la Sâncrăieni, după ce un etnic rom a înjunghiat un consătean maghiar şi a fost lăsat în libertate, el susţinând că, în acest caz, "indulgenţa legii" a provocat neajunsuri populaţiei întregii comune, inclusiv romilor care respectă normele de convieţuire socială.

"Trebuie constatat: cazul unui infractor nu trebuie privit ca un caz social, ci ca o infracţiune. Din păcate, pentru statul român este mult mai important să modifice componenţa etnică a regiunii decât să facă faţă criminalităţii… Nu aşa cum s-a întâmplat în comuna Sâncrăieni, unde un recidivist a fost eliberat condiţionat în timp ce el putea să fie reţinut pentru 24 ore, conform legii. Acesta nu este singurul caz când autorităţile sunt indulgente faţă de infractori periculoşi", susţine Borboly.

Preşedintele CJ Harghita a menţionat că este necesar ca şi comunităţile locale să-şi ia măsuri de "apărare", în limitele legislaţiei în vigoare, "până când organele de stat vor fi capabile să-şi îndeplinească sarcinile".

Şeful CJ Harghita solicită poliţiştilor să restabilească siguranţa publică şi să-i pedepsească pe cei care tulbură liniştea comunităţilor.

Un nou conflict între etnicii maghiari şi cei romi a izbucnit în judeţul Harghita, după ce joi seară aproximativ 150 de maghiari din Sâncrăieni au aruncat o sticlă incendiară într-un fânar din cartierul romilor, supăraţi că unul dintre aceştia înjunghiase un maghiar, care a ajuns la spital.

Potrivit comisarului şef Antal Ştefan, adjunctul şefului IPJ Harghita, miercurea trecută, într-un bar din Sâncrăieni între un localnic maghiar şi un rom s-a iscat un conflict spontan. Oamenii spun că secuiul l-ar fi lovit pe rom cu un scaun în cap, iar acesta din urmă ar fi scos briceagul şi l-ar fi înjunghiat pe maghiar, care a fost internat în Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc.

Incendiul provocat de maghiari a fost stins de pompieri, iar în localitate au fost dislocate patrule de poliţişti şi jandarmi, pentru a preveni izbucnirea unor noi conflicte.

Vineri la prânz, o comisie de mediere s-a întrunit la sediul Primăriei Sâncrăieni, în urma discuţiilor fiind redactată o convenţie care stabileşte obligaţiile ce vor trebui respectate de etnicii romi din Sâncrăieni, înţelegerea urmând să fie semnată luni.

Ulterior, agresorul a fost arestat preventiv pentur 29 de zile. Un conflict asemănător a avut loc în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate, în comuna Sânmartin, situată în apropierea localităţii Sâncrăieni.

×
Subiecte în articol: observator Harghita sâncrăieni