x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Șeful NATO: Monitorizăm situația, vrem să confirmăm o adevărată retragere a trupelor

Șeful NATO: Monitorizăm situația, vrem să confirmăm o adevărată retragere a trupelor

16 Feb 2022   •   13:53
Șeful NATO: Monitorizăm situația, vrem să confirmăm o adevărată retragere a trupelor

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a comentat ultimele anunțuri venite din Rusia potrivit cărora mai multe trupe și echipamente au fost retrase de lângă granița cu Ucraina. „Monitorizăm situația, vrem să confirmăm o adevărată retragere a trupelor”, a spus șeful NATO.

Secretarul general al NATO a dezvăluit miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că aliații nu au primit niciun răspuns la documentele și la propunerile trimise Rusiei pe 26 ianuarie.

De asemenea, Jens Stoltenberg a primit cu optimism rezervat anunțul Rusiei privind retragerea unor trupe din apropierea granițelor.

„Sperăm că își vor retrage trupele. Va fi cea mai bună contribuție a lor la o soluție politică și credem că e loc de optimism prudent... Monitorizăm îndeaproape ceea ce fac și urmărim ceea ce fac. Și desigur, dacă încep să-și retragă forțele, atunci vom primi cu plăcere acest lucru, dar rămâne de văzut asta. Ei și-au mutat mereu forțele înainte și înapoi. Vrem să confirmăm o adevărată retragere. Trendul din ultimele luni a fost o creștere progresivă a capabilităților Rusiei în apropiere de granițele Ucrainei.... Rusia își păstrează acolo capabilitățile pentru invadarea Ucrainei”, a explicat Jens Stoltenberg.

Șeful NATO a anunțat că în continuare aliații iau în calcul toate scenariile, inclusiv cel în care Rusia va ataca Ucraina. Suntem pregătiți pentru ce e mai rău, a mai spus Stoltenberg.

„Vedem o prezență militară rusească masivă la granița cu Ucraina, dar vedem și mesaje de la Moscova. Ei dau diplomației o șansă, dar noi suntem gata să ne întâlnim cu ei, să vorbim, să găsim o soluție diplomatică... dar suntem pregătiți pentru ce e mai rău în cazul în care Rusia invadează din nou Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai spus că fiecare țară are dreptul să decidă dacă vrea sau nu să facă parte din organizația militară.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: jens stoltenberg