x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Observatorului Seismologic din Timişoara: Ne putem aştepta la un cutremur devastator în Vrancea

Şeful Observatorului Seismologic din Timişoara: Ne putem aştepta la un cutremur devastator în Vrancea

13 Ian 2012   •   06:07
Şeful Observatorului Seismologic din Timişoara: Ne putem aştepta la un cutremur devastator în Vrancea

Seismologul Dan Rau avertizeaza ca ne putem astepta la un nou cutremur devastator in Vrancea. "Daca locuim intr-o zona activa din punct de vedere seismic, cu o perioada de revenire de 33 de ani, pentru nimeni nu ar trebui sa fie o surpriza daca ne-am confrunta cu un seism. Daca urmarim activitatea seismica pe ultimii 600 de ani, putem observa ca in medie ne confruntam cu trei seisme distrugatoare la 100 de ani. Deci asta inseamna o perioada de revenire de 30 - 33 de ani. Asta spun specialistii, insa in seismologie nu operam cu certitudini, ci doar cu probabilitati", a declarat Dan Rau.

Citeste si Presedintele INFP: Un cutremur in Romania de peste 7 grade pe Richter, in 2012, putin probabil

Seful Observatorului Seismologic din Timisoara spune ca cea de-a doua zona activa din punct de vedere seismic, Banatul, va fi ferita de cutremure mari. "In Banat avem o liniste totala. Nu putem compara magnitudinile care pot sa apara in Vrancea cu cele din Banat. Banatul nu va putea niciodata sa dea un seim distrugator. In zona Vrancea e cu totul altceva. Acolo exista o activitate seismica de 1.000 de ani", a spus Dan Rau, la B1 TV.

"Un seism nu poate fi prezis, anticipat. Exista o teorie cu 21 de secunde, dar aceasta poate crea mai multe victime din cauza panicii si poate fi de fapt o alarma falsa. Cel mai important este disciplina in constructii", a mai spus seful Observatorului Seismologic din Timisoara.

In ultima saptamana, in zona Vrancea au avut loc cinci cutremure cu magnitudini cuprinse intre 2,8 si 4,3 pe scara Richter.

×