x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful Poliţiei Române a cerut în teritoriu listele cu disponibilizaţii.

Şeful Poliţiei Române a cerut în teritoriu listele cu disponibilizaţii.

de Mara Raducanu    |    25 Mai 2011   •   12:34

Pentru politisti ziua de marti a insemnat o mica victorie... Dupa luni de amenintari cu disponibilizarea, dupa sedinte cu usile inchise si dupa toate secretomania de la Interne, iata ca proiectul de lege prin care s-ar fi concediat mii de angajati din Ministerul Adminsitratiei si Internelor nu a putut fi adoptat marti de Camera Deputatilor, deoarece Puterea nu a reusit sa stranga suficiente voturi. Povestea cu disponililizarile merge insa mai mai departe, iar Traian Igas i-a strans seara pe toti sefii de arme, cerandu-le sa propuna solutii pentru disponilizarea angajatilor din structurile MAI.'Vom cere demisia lui Liviu Popa, seful Politiei Romane si a lui Traian Igas, deoarece nu este normal ce se intampla. Pe noi nu ne-a chemat, nu ne-a intregat nimeni nimic. Pe ministrul Igas nu l-am vazut o data sa stea de vorba cu noi, nu a fost in stare sa ne raspunda la o solicitare. Acum vor sa gaseasca solutii... Am inteles ca si astazi a avut loc o videoconferinta in care seful Politiei Romane le-a cerut sefilor inspectoratelor de politie din tara sa prezinte pana maine listele cu disponibilizatii', a declarat pentru Jurnalul National Marian Gruia, liderul SNPPC.

Se cauta solutii pentru operatiunea “disponibilizarea'!

Dupa ce legea privind disponibilizarile din Ministerul de Interne nu a trecut de Parlament, Executivul cauta solutii legislative sa-si puna in aplicare concedierile. De altfel, premierul Emil Boc ameninta marti, voalat, ca politistii tot nu au scapat de disponibilizari. Ordonanta de Urgenta ar fi cea mai rapida solutie. Din punct de vedere constitutional insa, nu e foarte clar daca disponibilizarile pot face obiectul unei OUG. Mai sigur, din punct de vedere constitutional, ar fi ca Guvernul sa mearga pe varianta angajarii raspunderii, care ar fi deja a 14-a pentru acest Guvern. In acest caz, s-ar putea face disponibilizari in aproximativ 3 saptamani. Problema este ca, in acest caz, Guvernul ar risca sa fie demis prin motiune de cenzura. Cea de-a treia varianta ar fi ca Executivul sa vina cu un nou proiect de lege, lucru pe care il poate face insa de-abia la toamna, in urmatoarea sesiune parlamentara. Oricum, exista riscul ca noul proiect de lege sa aiba soarta celui de marti.

Bugetul Ministerului Administratiei si Internelor pentru acest an este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, respectiv 1,38% din PIB, acesta prevazand, totodata, si disponibilizarea a catorva mii de angajati, in doua etape. Sindicalistii spun ca personalul auxiliar din MAI reprezinta aproximativ o treime din totalul angajatilor. Reprezentantii sindicatelor au declarat ca in acest moment sunt in total 53.000 de politisti, aproximativ 30.000 de jandarmi, 28.000 de pompieri, dintre care ar trebui sa fie disponibilizate 7.000 de cadre in prima transa si peste 8.000 pana la sfarsitul anului.

×