x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful SRI Alba, reţinut de DIICOT pentru furt. Prejudiciu de 4,5 milioane de euro

Şeful SRI Alba, reţinut de DIICOT pentru furt. Prejudiciu de 4,5 milioane de euro

de Violeta Fotache    |    02 Mai 2011   •   13:07
Şeful SRI Alba, reţinut de DIICOT pentru furt. Prejudiciu de 4,5 milioane de euro

163315-mascati.jpgA venit vremea ca omului legii care a uitat că e plătit să impună şi să respecte legea - şi nu s-o încalce -, să plătească pentru fărădelegile comise sub acoperişul caschetei de “organ” al legii. Procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Hunedoara, au reţinut două astfel de persoane care prin activitatea lor au pus umărul la creşterea fenomenului infracţional. Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, lt.col. Ioan Tarnu, şi subsomisarul Liviu Schiau de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, pentru că au sprijinit un grup de hoţi de utilaje din state ale Uniunii Europene, reţea infracţională, formată din 24 de persoane deja arestate preventiv, care a creat pagube de 4,5 milioane de euro.

Implicarea celor doi angajaţi ai statului în sprijinirea grupului de hoţi a reieşit pe parcursul anchetei. Astfel, procurorii DIICOT au reţinut că în virtutea funcţiei deţinute lt.col Ioan Tarnu, „prin acţiune sau inacţiune, a acordat sprijin inculpatului Stanciu Mircea, în prezent arestat, activitatea sa fiind de natură să împieteze asupra aflării adevărului în dosarul penal instrumentat de către procurorii DIICOT, constituind în acelaşi timp o încălcare a dispoziţiilor art. 11 al. 1 lit. d din Legea nr. 51/1991, referitor la obligativitatea organelor de informaţii de a informa organele de urmărire penală în cazul săvârşirii unor infracţiuni”, se arată în comunicatul DIICOT.

Hoţul Stanciu Mircea „a apelat la inculpatul Ioan Tarnu, căruia i-a adus la cunoştinţă implicarea sa în furtul de utilaje şi i-a solicitat sprijinul,  în sensul de a interveni pe lângă ofiţerii de poliţie din cadrul B.C.C.O. Alba, pentru a se evita efectuarea unei percheziţii domiciliare la locuinţa sa şi a împiedica tragerea sa la răspundere penală”, mai spun procurorii. Şi ghici ce? Şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba „a acceptat, în mod direct, daruri de la soţia inculpatului Stanciu Mircea, dând asigurări că poate determina organele de poliţie, pentru asigurarea unei investigaţii penale favorabile inculpatului”.

La rândul lui, poliţistul Liviu Schiau a devenit şi el iubitor de mafioţi, desigur contra cost. Aşa că, în cursul lunii aprilie 2011, în două rânduri, l-a avertizat pe inculpatul Stanciu Mircea, „cu privire la momentele operative desfăşurate de organele de cercetare penală, premergătoare efectuării unor activităţi procedurale în cauză, ceea ce a dus la îngreunarea urmăririi penale”.

Liviu Schiau a fost de-a dreptul generos cu hoţii, dându-i lui Stanciu Mircea  o listă cu 14 persoane cercetate şi faţă de care urmau să se instituie măsuri preventive, „informaţii pe care le-a obţinut în virtutea atribuţiilor de serviciu conferite de calitatea sa de subcomisar în cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia”. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul unităţii specializate din cadrul S.R.I. şi cu poliţişti din cadrul B.C.C.O. Alba-Iulia.

Pentru faptele lor, cei doi au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Ei urmează să fie duşi la Curtea de Apel Alba-Iulia cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.       

×