Preşedintele Tribunalului Gorj, Florin Encescu, a reuşit să facă exact ceea ce nu se face atunci când vine vorba despre criminalitate. Avid de imagine, el s-a apucat să decodifice, într-un interviu apărut într-un ziar local, limbajul traficanţilor de droguri şi de femei.
Şeful Tribunalului Gorj a comis o faptă extrem de gravă, dacă luăm în calcul doar Regulamentul şi Codul de Procedură Penală.
Lucrurile însă sunt cu mult mai complicate, având în vedere că divulgarea decriptărilor a dus la punerea "în gardă" a infractorilor şi la îngreunarea activităţii anchetatorilor privind criminalitatea. Pentru interlopi a fost simplu, şi-au făcut un alt "ghid de comunicare".
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism se află într-o situaţie delicată, după ce preşedintele Tribunalului Gorj, Florin Encescu, a început să povestească într-un interviu semnificaţia cuvintelor "pizza, frunză, rame, miere" şi alţi termeni folosiţi în limbajul infractorilor. Decriptarea acestor note telefonice este folosită, în mod normal, doar pentru descifrarea limbajului folosit de infractori, astfel încât semnificaţiile să-i ajute doar pe anchetatori. Şeful Tribunalului însă a dat publicităţii aceşti termeni, iar infractorii au fost nevoiţi să-şi realizeze un alt "dicţionar".
"FRUNZĂ, ZECE RAME, MIEREA..."
"Limbajul codat era folosit şi de un interlop din Gorj care făcea trafic internaţional de persoane. În limbajul infractorilor, cuvântul frunză, înregistrat în convorbirile acestora, se traduce prin bani, în timp ce numărul de pizza mâncate reprezenta numărul de acte sexuale întreţinute cu o persoană căzută în mâna traficanţilor de femei. Un alt exemplu este acela în care un interlop îl întreabă pe complicele său dacă a scos mierea. Răspunsul celui din urmă era că a scos «vreo zece rame», ceea ce însemna de fapt zece milioane de lei vechi." Acestea sunt însă doar câteva din numeroasele exemple, preşedintele Tribunalului Gorj susţinând că suspecţii sunt foarte versaţi şi uzitează un limbaj din ce în ce mai alambicat.
Florin Encescu a mai spus că limbajul este folosit în cele 79 de autorizaţii de ascultare a telefoanelor care au fost aprobate în 2008 de magistraţii gorjeni. Interceptările telefonice au în atenţie traficanţii de droguri şi de carne vie, astfel de autorizaţii de ascultare fiind eliberate în cauzele penale complexe de mare criminalitate. Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sunt cei care fac propunerile de ascultare a telefoanelor.
Surse din rândul anchetatorilor au declarat că acţiunea şefului Tribunalului Gorj a dus la îngreunarea anchetelor. O dată ce acest limbaj codificat folosit de infractori a fost dat publicităţii, interlopii au fost extrem de vigilenţi şi şi-au adaptat un alt "ghid" de conversaţie. În mod normal, Florin Encescu nu trebuia să divulge conţinutul notelor. Acestea sunt sigilate, nu trebuie date publicităţii, iar decriptările sunt folosite strict în anchetă.
ENCESCU TACE MÂLC
Preşedintele Tribunalului Gorj a refuzat să comenteze această situaţie. Deşi a fost căutat la sediul instituţiei şi telefonic, Florin Encescu (foto) realizează acum gravitatea faptelor sale. De aceea, nu scoate o vorbă despre cele făcute. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Gorj, judecătorul Ion Marin, a declarat că în acest caz răspunderea este personală: "Este o acuzaţie şi un demers personal. Numai domnul preşedinte vă poate explica de ce a dorit să dea publicităţii conţinutul acelor note şi să le decripteze.
Tribunalul Gorj nu-şi formulează nici un punct de vedere legat de această acţiune a preşedintelui", a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Gorj.
Citește pe Antena3.ro