x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Semnal de alarmă de Ziua Mondială a Apei: apele poluate sunt una din cele mai mari griji ale locuitorilor din Roşia Montană!

Semnal de alarmă de Ziua Mondială a Apei: apele poluate sunt una din cele mai mari griji ale locuitorilor din Roşia Montană!

de Gabriela Antoniu    |    22 Mar 2012   •   10:35
De ani de zile, rosienii primesc aceleasi vesti proaste despre apele lor, de Ziua Mondiala a Apei, sarbatorita pe 22 martie. Conform Raportului de Mediu emis de Agentia pentru Protectia Mediului Alba, raul Aries este, in continuare, poluat peste limitele legale. Sursele de poluare sunt apele acide si metalele grele provenite din vechile galerii, dar si din scurgerile de pe haldele de steril ale fostelor exploatari miniere de suprafata. Toate aceste probleme se vor rezolva odata cu constructia minei de aur Rosia Montana, acesta fiind unul dintre motivele pentru care rosienii sustin demararea proiectului.

Organizatiile Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana, Pro Dreptatea si Pro Rosia Montana ridica, din nou, problema pe care o au rosienii de atat de mult timp: apele poluate sunt una din cele mai mari griji ale locuitorilor din zona. Ei asteapta cu nerabdare momentul in care apele care curg in apropierea asezarii in care locuiesc vor fi curate si nu se vor mai expune riscurilor contaminarii cu diferite substante chimice.

'De cand s-au inchis exploatarile miniere, statul roman nu a avut posibilitatea sa faca nimic pentru a ajuta la curatarea apelor din zona. Locuitorilor le este foarte greu si sunt in pragul disperarii. In fiecare an, rapoartele de mediu ofera date sumbre despre situatia apelor poluate. Daca s-ar redeschide activitatea miniera si ar fi implementata statia de epurare propusa de investitor, lucrurile s-ar schimba',a declarat Marcu Blajan, Presedinte Pro Dreptatea.

'Din galeriile miniere vechi se scurg in paraul Rosia, in fiecare secunda, 20 de litri de ape acide, iar de aici poluarea se propaga in aval pe zeci de km in raul Abrud si in Aries. Din cauza acestor ape acide, flora si fauna acvatica lipsesc aproape complet. Toate acestea s-ar remedia si apa din Rosia Montana ar reveni la viata daca proiectul minier ar demara', este de parere Mariana Szekely, Presedintele Asociatiei Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana.

Potrivit Raportului privind Starea Mediului in judetul Alba, emis in luna ianuarie de Agentia pentru Protectia Mediului Alba, raul Aries, in cazul caruia s-a analizat continutul de substante prioritar periculoase, a fost catalogat drept necorespunzator, fiind in continuare poluat.

Curatarea apelor presupune instalarea unei statii de epurare, tehnologie care ar ajuta la ecologizarea zonei si la crearea de resurse de apa pe care locuitorii sa le poata folosi. 'Prin implementarea proiectului minier de la Rosia Montana, locuitorii ar beneficia de aceasta statie de epurare, pe care proiectul o cuprinde. Astfel, mediul nu ar mai fi poluat de apele contaminate', afirma dr. Andrei Jurca, Presedintele ONG Pro Rosia Montana.

In prezent, apele din zona Rosiei Montane inregistreaza depasiri foarte mari ale limitelor legale pentru numeroase substante chimice. Conform raportului emis de Agentia pentru Protectia Mediului Alba, limitele normale pentru Mangan au fost depasite de peste 11 ori in luna ianuarie. Iar acesta nu este singurul metal gasit in apele din zona.

Arsenul (de 5 ori peste limita legala), Fierul (de 73 de ori peste limita admisa) si Zincul (de 96 ori peste limita admisa) sunt doar cateva dintre metalele care se gasesc in apele acide care se descarca din vechile galerii miniere in bazinul hidrografic din zona, impiedicand dezvoltarea florei si a faunei.

Despre Parteneriatul pentru Mediu Rosia Montana

Parteneriatul de Mediu Rosia Montana (RMEP) a luat fiinta ca urmare a unei necesitati recunoscute de imbunatatire a conditiilor de mediu din Rosia Montana si zonele inconjuratoare. In acelasi timp, pentru a ajuta oamenii din aceasta zona sa inteleaga mai bine beneficiile unui mediu curat si sanatos, cat si modul in care acest lucru se poate realiza. RMEP a luat fiinta in mai 2005.

Despre Asociatia Pro Dreptatea

ONG Pro Dreptatea este o asociatie din Rosia Montana care sprijina mineritul modern in zona. Asociatia are 400 de membri si foarte multi alti sustinatori.

Despre Pro Rosia Montana

Asociatia Pro Rosia Montana a luat fiinta in anul 2000, ca urmare a disponibilizarii masive a minerilor de la compania miniera de stat Rosia Min. Atunci, aceasta asociatie si-a propus sa-i sprijine pe rosieni prin reducerea somajului si crearea de locuri de munca. Din organizatie fac parte 475 membri cotizanti si peste 1700 de simpatizanti si sustinatori, din zona de impact a proiectului Rosia Montana si nu numai.
Membrii Pro Rosia militeaza pentru un mediu curat, reducerea poluarii zonei, folosirea unor metode moderne de exploatare, relansarea mineritului modern, precum si pentru imbunatatirea nivelului de trai al locuitorilor de aici.

Informatii suplimentare si imagini
Raportul de mediu complet, realizat de Asociatia pentru Protectia Mediului Alba, poate fi descarcat, in format .pdf, de aici.

×