x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Senatorul PDL Banias, prins cu minciunica

Senatorul PDL Banias, prins cu minciunica

de Violeta Fotache    |    13 Dec 2010   •   20:30
Senatorul PDL Banias, prins cu minciunica
Sursa foto: /Agerpres

142392-agerpres-3052585.jpgAfirmaţii fără echivoc au fost făcute luni în sala de judecată de la instanţa supremă cu privire la implicarea unui senator în dosarul UCM Reşiţa, care s-a lăsat cu restituirea ilegală de TVA în valoare de 60 de milioane de euro către firma libanezului Said Baaklini. Procurorul anticorupţie Gheorghe Bocşan, cel care anchetează cazul, a spus magistraţilor că senatorul PDL Mircea Banias e “făptuitor” şI că pe numele lui au fost emise mandate de interceptare Precizăm că instanţa, în completul de cinci judecători, a dezbătut, luni, atât contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind cercetarea în libertate a lui Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, cât şi recursul lui Adrian Coriolan Preda, director executiv al aceleiaşi societăţi, faţă de măsura arestării preventive pentru 29 de zile, dispusă în 2 decembrie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Senatorul care a precizat prin comunicat de presă ca n-are nici o legătură cu acest caz este astfel contrazis fix de cei care îl anchetează.

Afirmaţiile au fost făcute de procurorul de caz în condiţiile în care se discuta cât de competentă este instanţa supremă să judece cazul Chebuţiu/Preda, anchetatorul afirmând că atragerea competenţei acestei instanţe s-a făcut după calitatea de senator a unuia dintre făptuitori.

“Mircea Banias este implicat în aceste infracţiuni. Operează un caz de indivizibilitate între Mircea Banias şi restul persoanelor cercetate. Mircea Banias are calitate de făptuitor, iar pe numele său s-au emis mandate de interceptare a telefonului”, a motivat procurorul DNA în faţa celor cinci judecători. Procurorul a mai susţinut că în acest dosar ar fi implicat şi directorul Agenţiei Naţionale de Control al Exporturilor (ANCEX), secretarul de stat Călin Radu Ancuţa. Acesta ar fi vorbit cu directorul executiv al UCM Reşiţa, Adrian Coriolan Preda, pentru a-i cere acestuia să emită o notă către ANCEX prin care să arate dacă motoarele ce se doreau a fi exportate aveau sau nu dublă utilizare. Discuţia ar fi avut loc în prezenţa libanezului Baaklini.  Un alt “implicat”, conform procurorilor DNA, este Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscale (ANAF).

Au plănuit jefuirea statului, pe timp de criză

Anchetatorul DNA a criticat decizia primei instanţe de cercetare în libertate a lui Adrian Chebuţiu, care ar fi subevaluat implicarea acestuia. Procurorul a spus despre acesta că “este de un tupeu infracţional nemaivăzut”.  “Există interceptări telefonice la dosarul cauzei din care reiese clar că efectiv s-a pus la cale jefuirea bugetului de stat, chiar acum pe timp de criză, când ne împrumutăm de la FNI pentru relansarea ţării”, a menţionat anchetatorul.

În încercarea de a prezenta cât mai simplu ingineria prin care se dorea prejudicierea bugetului de stat cu suma de 60 de milioane de euro, procurorul a explicat: “O marfă de aproximativ 210.000 de euro a fost facturată pentru suma de 250 de milioane de euro prin semnarea succesivă a mai multor acte privind aceeaşi marfă. Din suma final facturată se dorea recuperarea TVA-ului aferent acestei din urmă sume, respectiv 60 de milioane de euro”. El a cerut instanţei să-l menţină în arest pe Preda şI să-l aresteze şI pe Adrian Chebuţiu.

După mai multe ore de deliberări, instanţa a dispus arestarea preventivă a lui Adrian Chebuţiu. Totodată i-a menţinut în arest pe ceilalţI doi arestaţI în dosar, Preda şI Said.
×