x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sentinţa în cazul uciderii handbalistului Marian Cozma, reexaminată!

Sentinţa în cazul uciderii handbalistului Marian Cozma, reexaminată!

de Istvan Deak    |    25 Sep 2012   •   15:03
Sentinţa în cazul uciderii handbalistului Marian Cozma, reexaminată!

Curtea Suprema a Ungariei, Kuria, a inceput marti reexaminarea sentintei pronuntate in cazul uciderii lui Marian Cozma, handbalistul roman injunghiat mortal in vestul Ungariei, in localitatea Veszprem, in 2009, informeaza Magyar Nemzet.

Reexaminarea a fost solicitata de biroul procurorului general al Ungariei, dupa ce sentinta definitiva a Curtii de Apel din Gyor, pronuntata impotriva principalilor trei acuzati, a fost considerata prea usoara.

La sfarsitul lui aprilie, Curtea de Apel din Gyor a decis reducerea pedepselor ucigasilor lui Cozma, Sandor Raffael si Gyozo Nemeth, de la inchisoare pe viata la inchisoare pe 18 ani pentru fiecare. Unui al treilea inculpat, Ivan Sztojka, care initial fusese condamnat la 20 de ani de inchisoare, pedeapsa i-a fost redusa la opt ani de inchisoare. La finalul lunii mai, Tribunalul Veszprem a anuntat decizia intr-un al doilea proces, de ultraj. La pedepsele principalilor trei inculpati s-au adaugat ani in plus de inchisoare. Astfel, pedeapsa totala pentru Raffael Sandor este de 21,5 ani, pentru Nemeth Gyozo de 21 de ani si pentru Ivan Sztojka de 10 ani.

Istoricul dosarului
Handbalistul roman al echipei MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost injunghiat mortal la 8 februarie 2009, in fata clubului Patriota, din orasul Veszprem, in altercatie fiind implicati alti doi coechipieri, Zarko Sesum si Ivan Pesici, grav raniti si ei. Handbalistul roman in varsta de 26 de ani a fost injunghiat in inima, fiind singurul dintre cei trei care si-a pierdut viata.

Doi dintre agresori, Sandor Raffael si Gyozo Nemeth, au fost condamnati la inchisoare pe viata de prima instanta in iunie 2011, iar al treilea, Ivan Sztojka, la 20 de ani de inchisoare. Dupa apel, in aprilie, sentintele au fost reduse in cazul primilor doi la 18 ani, iar pentru cel de-al treilea la 8 ani de inchisoare, Curtea de Apel estimand ca a fost vorba de omor prin imprudenta si nu de crima.

La scurt timp dupa aceea, ministrul Justitiei, Tibor Navracsics, s-a pronuntat pentru o revizuire a practicii penale a tribunalelor pentru a elimina verdictele "prea indulgente, necorespunzatoare sau controversate" in cazurile importante.

Trei sedinte publice
Curtea Suprema de Justitie a Ungariei a admis cererea de reexaminare a sentintei definitive in cazul uciderii handbalistului roman Marian Cozma. Procuratura Generala a Ungariei a inaintat la finalul lunii iunie Curtii Supreme de Justitie o cerere de reexaminare a sentintei definitive bazata pe faptul ca motivarea deciziei definitive a Curtii de Apel Gyor contine numeroase contradictii fata de rechizitoriul intocmit de procurori si acceptat de Judecatoria din Veszprem.

Curtea Suprema de Justitie a anuntat ca va reanaliza sentinta in cadrul a trei sedinte publice programate pentru 25 si 28 septembrie, respectiv 2 octombrie 2012, cand ar putea fi anuntata o posibila schimbare a sentintei definitive. "Procuratura Generala a invocat motive de forma si fond care fac necesara reanalizarea cazului, incepand de la rechizitoriul intocmit de procurori, incluzand incadrarea faptelor, pana la sentintele dictate de Curtea de Apel", a declarat presedintele Curtii Supreme, Konya Istvan. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: Ungaria handbal justitie crima marian cozma