x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Serviciile secrete ar fi putut da informaţii despre planul băncilor de a schimba politicile financiare

Serviciile secrete ar fi putut da informaţii despre planul băncilor de a schimba politicile financiare

01 Noi 2008   •   00:00

Consiliul Concurenţei a început controalele la toate băncile din România. Şi asta pentru că există suspiciunea că anumite instituţii de credit au făcut înţelegeri între ele, ca să schimbe politicile financiare în raport cu clienţii. Au fost realizate deja inspecţii la sediile celor patru bănci incriminate recent de Banca Naţională, în contextul atacului asupra leului.



Consiliul Concurenţei a început controalele la toate băncile din România. Şi asta pentru că există suspiciunea că anumite instituţii de credit au făcut înţelegeri între ele, ca să schimbe politicile financiare în raport cu clienţii. Au fost realizate deja inspecţii la sediile celor patru bănci incriminate recent de Banca Naţională, în contextul atacului asupra leului.

Uşor-uşor, filmul atacului speculativ începe să se proiecteze. Pe 21 octombrie, Unicredit, ING, Bancpost şi Royal Bank of Scotland afişau dobânzi de 14% la depozite şi de 90% la credite. Alte bănci cereau la credit dobânzi de doar 30-40%.

De la una dintre cele patru bănci a pornit un e-mail care sugera că dobânzile afişate la depozit ar fi trebuit să fie mai aproape de realitate. Mai exact, asta ar fi însemnat acordarea unor dobânzi de peste 40-50% la depozite, ceea ce ar fi forţat celelalte bănci să ridice şi ele peste acest nivel dobânzile la credite.

Despre existenţa e-mailului respectiv a făcut referire şi guvernatorul Mugur Isărescu. Cu doar o zi înainte, Isărescu făcea o declaraţie care arata că simţea sau ştia ce se întâmplă.

Faptul că Mugur Isărescu a reacţionat la timp poate sugera prezenţa discretă în această poveste şi a serviciilor secrete. Atacul asupra leului, cu tot cu replica în majorarea dobânzilor la lei, pare să fi fost direcţionat de la Londra. La un moment dat, preşedintele Traian Băsescu, căruia îi sunt subordonate serviciile speciale a făcut şi o vizită la Banca Naţională.

Isărescu a preferat să forţeze băncile să afişeze dobânzi decente pentru creditele contractate de firme şi de populaţie. În piaţa monetară, nu este nici acum linişte. Dobânzile sunt în continuare mari, iar foamea de lei are menirea împiedicării speculatorilor străini să-şi finanţeze atacul asupra leului. Controlul declanşat de Consiliul Concurenţei pare în acest context o altă pârghie de presiune asupra băncilor implicate.

După scandalul ratelor de credit majorate peste noapte, Consiliul Concurenţei a anunţat că s-a autosesizat şi a început o investigaţie pe piaţa serviciilor bancare şi interbancare privind o posibilă înţelegere între anumite instituţii de credit. "Investigaţia are la bază suspiciuni privind posibilul schimb de informaţii, precum şi anumite conduite comerciale evidenţiate, de altfel şi de mass-media, în acest sector", a declarat, într-un comunicat, preşedintele Consiliului Concurenţei, Gheorghe Oprescu, citat de Mediafax.

Ca parte a investigaţiilor, inspectorii Consiliului Concurenţei au realizat o serie de inspecţii inopinate la sediile principalilor actori din piaţă.

În comunicat se arată că în ultima perioadă, Consiliul Concurenţei s-a autosesizat şi a efectuat inspecţii inopinate în domenii mai multe domenii de activitate, cum ar fi piaţa distribuţiei de produse farmaceutice, piaţa cerealelor de panificaţie, piaţa serviciilor de şcolarizare auto, piaţa serviciilor de taximetrie, piaţa deşeurilor industriale reciclabile şi piaţa administrării fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II).
www.antena3.ro

×
Subiecte în articol: romania piata