Curtea Constitutionala (CC) va discuta miercuri 18 ianuarie sesizarea de neconstitutionalitate a Legii referitoare la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Sesizarea privind neconsitutionalitatea acestei legi, promovata prin asumarea raspunderii Guvernului, a fost depusa de USL.
In sesizarea adresata CC, USL sustine, intre altele, ca acest act normativ este "viciat de neconstitutionalitate in ansamblu, adoptarea acestuia fiind realizata cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare prin asumarea raspunderii de catre Guvern".
Reprezentantii USL considera de asemenea ca prevederile legii privind comasarea alegerilor "incalca in mod flagrant principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici in materie electorala" al Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), organ al Consiliului Europei.
"In primul rand, evidentiem faptul ca prin legea supusa controlului instantei constitutionale se realizeaza o reforma radicala a legislatiei electorale, fiind violate standardele europene in materie, cu putine luni inainte de alegerile locale si, respectiv, parlamentare, programate sa aiba loc in anul 2012. Modificarea legislatiei electorale are loc cu cinci luni si jumatate inaintea alegerilor locale si cu 11 luni inaintea celor parlamentare. Acest lucru contravine in mod flagrant dispozitiilor Comisiei de la Venetia potrivit carora legislatia europeana nu poate fi modificata decat cu minimum 12 luni inainte de alegeri", se mai arata in document.
USL mentioneaza totodata ca actul normativ, "dispunand cu privire la comasarea alegerilor stabileste in realitate si o prelungire cu aproximativ 6 luni a mandatelor alesilor locali, aflati in prezent in functie, de vreme ce acestia si-au dobandit mandatele ca urmare a alegerilor ce au avut loc in iunie 2008".
"Nu este admisibil sa se modifice un act normativ in vederea acordarii unui beneficiu (al prelungirii mandatului) strict pentru o categorie de alesi locali - cu atat mai mult cu cat acest demers se realizeaza cu nerespectarea principiului actiunii legii in timp", se mai arata in sesizare.
USL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ, reprezentantii Uniunii mentionand ca cer CC "o atitudine de respect fata de lege si democratie".