Peste 2.500 de maghiari, 4.000, spun organizatorii, doar 800, conform Prefecturii, au participat, joi după-amiază, la Sfântu Gheorghe, la un miting pentru "apărarea steagului secuiesc", care a avut loc în faţa Prefecturii Covasna, manifestarea fiind organizată de UDMR Covasna şi susţinută de PPMT, PCM şi CNS.
Mitingul a început în jurul orei 16:00 prin împărţirea a 500 de steaguri secuieşti către manifestanţi şi a continuat cu discursul preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. "Faptul că reprezentanţii tuturor organizaţiilor politice maghiare se află în piaţă alături de noi, dovedeşte că acest demers este o problemă naţională. Prefectul Codrin Munteanu îi provoacă în permanenţă pe secui, atacând denumirile în limba maghiară ale instituţiilor de cultură, ale străzilor şi inscripţiilor de pe clădiri, în condiţiile în care nu a adus nici măcar un chibrit pentru dezvoltarea judeţului. Codrin Munteanu îşi bate joc de steagul secuiesc atunci când îl compară cu steagul unui club de fotbal. Ţinutul secuiesc există, de aceea suntem aici, şi este al acelora care îl iubesc şi cred în el. Am pus pe sediul Consiliului Judeţean, denumirea în limba maghiară a clădirii, Megyehaza, aştept o plângere penală şi pentru asta. Vrem să fim respectaţi, să ni se respecte simbolurile noastre naţionale. Eu şi familia mea stăm aici de peste o mie de ani, de altfel avem blazon din anul 1566. Nu eu am plecat din ţara mea, ci ţara mea a plecat de unde trăiesc eu”, a spus Tamas, provocând huiduieli şi injurii la adresa prefectului în rândul mulţimii, care a început să scandeze: ”Autonomie, Autonomie”.
Petiţie
Momentul culminant al mitingului a fost intrarea lui Tamas în sediul Prefecturii Covasna pentru a înmâna o petiţie prefectului Codrin Munteanu, însă, conform unor surse, acesta nu era în clădire, astfel că petiţia a fost preluată de un angajat al instituţiei. În timp ce oamenii strigau ca prefectul să iasă afară, la uşa Prefecturii s-a creat o îmbulzeală între jandarmi şi jurnaliştii care au încercat să îl urmeze pe Sandor. Petiţia conţine o singură solicitare adresată prefectului, aceea de a-şi cere scuze secuilor, iar în cazul în care nu va face acest lucru se vor organiza noi acţiuni de protest. Mitingul, care a durat aproximativ 45 de minute, s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc şi a celui al Ungariei, iar între cele două imnuri mulţimea a cerut din nou autonomia. "Atât? Doar atât? O jumătate de oră în 10 ani pentru steagul secuiesc?” , s-au auzit câteva remarci ironice din zona ocupată de reprezentanţii PPMT. La manifestare au fost prezenţi şi liderul PPMT, Toro T. Tibor, dar şi candidaţii formaţiunii la funcţiile de deputaţi şi senatori la alegerile parlamentare din decembrie. Cu prilejul mitingului, UDMR şi-a prezentat public candidaţii pentru alegerile parlamentare din 9 decembrie.
Antal vrea autonomie
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul municipal al UDMR, a declarat, joi, jurnaliştilor prezenţi la mitingul pentru "apărarea steagului secuiesc", că nu este un secret pentru nimeni că reprezentanţii comunităţii maghiare vor autonomia
Ţinutului Secuiesc. "Autonomia nu înseamnă paşaport, graniţă sau sârmă ghimpată. Autonomia nu este împotriva statului român, sunt trei milioane de cetăţeni români care trăiesc în Spania şi Italia, două ţări unde există autonomii teritoriale, Tirolul de Sud, respectiv Catalunia sau Ţara Bascilor, iar acei oameni sunt fericiţi şi se respectă, iar acesta este cuvântul-cheie. Trebuie să ne respectăm, Guvernul trebuie să respecte toţi cetăţenii acestei ţări, indiferent de naţionalitate", a spus Antal Arpad.
Prefectul se apără
Codrin Munteanu a declarat joi, după mitingul cu steaguri secuieşti organizat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe, că strategia electorală a UDMR este ultragierea prefectului şi implicit a statului român. "În general în campaniile electorale se discută despre dezvoltarea economică şi cred că şi în judeţul Covasna, care este unul dintre cele mai sărace din ţară, avem nevoie de o dezbatere legată de dezvoltarea durabilă, de dezvoltarea economică, cu atât mai mult cu cât, dacă vă uitaţi în jurul dumneavoastră, chiar şi în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, din păcate ceea ce ne caracterizează este mulţimea de magazine second-hand, lucru care vorbeşte despre performanţa administraţiei locale. În fine, s-a decis ca strategia electorală a UDMR să fie ultragierea prefectului şi instituţiei Prefectului care este de fapt depozitara autorităţii statului român şi a legii în acest judeţ”, a declarat prefectul Covasnei.
Biro atacă UDMR
Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat că manifestarea UDMR de la Sfântu Gheorghe, de "apărare a steagului secuiesc”, este una electorală, iar acest simbol al comunităţii nu ar trebui folosit în scop electoral. "Este o acţiune organizată de UDMR Covasna, din păcate în scopuri de campanie electorală. Steagul secuiesc e simbolul comunităţii, nu poate fi confiscat nici de UDMR, nici de PCM, nici de Consiliul Naţional Secuiesc, aşa cum a apreciat şi justiţia. Nu e de cuviinţă să fie folosit în scopuri electorale', a spus Biro Zsolt. Acesta a susţinut că există o diferenţă de poziţie între PCM şi UDMR cu privire la însemnele secuieşti, în sensul că civicii au reuşit să impună prin unele consilii locale arborarea drapelului respectiv în câteva localităţi, în timp ce Uniunea ar fi încercat să blocheze aceste iniţiative, un exemplu fiind în comuna mureşeană Ghindari.
Reacţie
Anterior mitingului, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a transmis un comunicat în care arăta că apreciază că demersul liderilor UDMR de a amplasa un panou inscripţionat "Terra Siculorum” ('Ţinutul secuiesc', în limba latină) în faţa sediului Prefecturii Covasna Gheorghe şi de a organiza joi un miting cu steaguri secuieşti la Sfântu Gheorghe reprezintă "acţiuni provocatoare” ce pot avea drept consecinţă inflamarea relaţiilor interetnice.