x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SFÂNTUL MORMÂNT de la Ierusalim, “sub protecţia” românilor credincioşi

SFÂNTUL MORMÂNT de la Ierusalim, “sub protecţia” românilor credincioşi

10 Oct 2014   •   18:41
 SFÂNTUL MORMÂNT de la Ierusalim, “sub protecţia” românilor credincioşi
Sursa foto: Victor Stroe

Mănăstirea Polovragi, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, este aşezată în Depresiunea Polovragilor din nord-estul judeţului Gorj, la intrarea în Cheile Olteţului ce despart Munţii Parângului şi Munţii Căpăţânii, în apropiere aflându-se şi Peştera Polovragi. Biserica datează din 1505 şi este ridicată din temelie de doi fraţi boieri olteni, Radu Comisul şi Petru Spătaru, în timpul domnitorului Radu cel Mare. 

După o perioadă de timp, mănăstirea intră în posesia logofătului Danciu Pârâianu din timpul domnitorului Matei Basarab. Danciu Pârâianu, fiind omul de încredere al domnitorului Matei Basarab, în 1643 a fost trimis ca ambasador la Constantinopol şi acolo s-a întâlnit cu Patriarhul Paisie al Ierusalimului. Din dialogul pe care l-au avut împreună au ajuns la înţelegerea să închine Mănăstirea Polovragi, cu tot cu averi, Sfântului Mormânt de la Ierusalim pe motivul că în acea perioadă situaţia Patriarhiei Ierusalimului se găsea decăzută din punct de vedere material. 

"Logofătul Danciu Pârâianu revine în Ţara Românească, îi povesteşte domnitorului şi astfel se încheie un hrisov, adică un document în care se preciza că atâta timp cât mănăstirea este închinată Patriarhiei de la Ierusalim, trebuia să plătească anual 50 de taleri. După o perioadă de aproape 50 de ani de când a fost închinată mănăstirea Sfântului Mormânt, biserica începe să se ruineze din punct de vedere material. Din punct de vedere spiritual, s-a menţinut în această oază duhovnicească candela aprinsă, menţinută de sute de generaţii de călugări, care şi-au închinat viaţa aici, în Grădina Maicii Domnului", relatează pentru Agerpres maica Spiridona, care a venit la Mănăstirea Polovragi în anul 1976. 

Constantin Brâncoveanu, domnitor al Ţării Româneşti din 1688, i-a propus Patriarhului Dositei să răscumpere mănăstirea Polovragi de la Ierusalim. La 19 iulie 1693, domnitorul Constantin Brâncoveanu a răscumpărat-o cu trei pungi de galbeni, adică 1.500 de taleri. Cu alte cuvinte, Sfântul Voievod Martir Brâncoveanu asigura cele de trebuinţă la Patriarhia Ierusalimului pentru încă 30 de ani.

[Biserica Sfantul Mormant - foto Wikipedia]



 

 

×