Putem fi tentaţi să credem că sărbătorirea zilei de 14 februarie ar fi o invenţie comercială născocită de americani. Când colo, ei doar au învelit cu strategii de marketing povestea unui sfânt şi legendele sale. Să vedem însă de unde au pornit.
Italia, regiunea Umbria, în secolul III după naşterea lui Hristos. Creştinismul îşi făcea drumul în ciuda prigoanei românilor. Valentin, adept al noii religii, s-a născut la Terni şi a devenit episcopul oraşului la numai 21 de ani. Toata viaţa lui a fost marcată de multiplele însănătoşiri miraculoase pe care avea harul de a le face. Insuşi numele său (în latina “valere” înseamnă “a se simţi bine”), pare a anunţa acest destin.
Una dintre primele legende care înfloresc în jurul acestui episcop este cea cu “trandafirul păcii”: din grădina casei sale, Valentin asista la cearta dintre doi îndrăgostiţi. El le oferă un trandafir roşu, spunându-le să-l strânga amândoi fără să se înţepe. Mâinile celor doi se suprapun, cearta e uitată, iubirea învinge. Ba chiar tot lui îi vor cere, dupa scurtă vreme, să îi căsătorească.
Altă legendă aminteşte că în vremurile acelea războinice, pentru a dispune de o armată cât mai mare, serviciul militar dura 25 de ani şi în acest răstimp soldaţii nu aveau voie să se căsătorească. Valentin însă nu ţinea cont de această interdicţie şi căsătorea în ciuda legii, fapt care îi asigura o mare popularitate.
Iată însă şi un Romeo şi o Julieta de pe vremea romanilor: Sabino, un centurion roman, se îndrăgosteşte de o fată creştină, Serapia. Familiile se împotrivesc, legătura e imposibilă. Sabino se converteşte, Valentin îi căsătoreşte. Pe vremea aceea însă, probabil că “happy-endul” nu era la modă, în final mor amândoi dar rămân uniţi pe veşnicie.
În amurgul existenţei sale, Valentin a fost chemat la Roma pentru a face un miracol pentru fiul oratorului atenian Craton, bolnav. Odată cu însănătoşirea acestuia şi cu convertirea sa la creştinătate, popularitatea episcopului creşte peste măsură, casa i se umple de bolnavi de tot felul şi mulţi dintre ei trec la noua religie. Lucrul acesta nu putea să nu înfurie autorităţile, Valentin e arestat, torturat şi decapitat undeva pe Via Flaminia, strada care leaga Roma de coasta Tireniană. Corpul său a fost înmormântat pe o colină din Terni, oraşul său natal, acolo unde se află acum biserica Sf. Valentin care, la rândul ei, înlocuia o biserică din sec. IV. Mormântul care conţine resturile sale pământeşti se află astăzi în faţa altarului.
Valentin a fost declarat sfânt în anul 496 de câtre Papa Galasiu, ziua în care murise, 14 februarie 273, i-a fost dedicată şi tot atunci a devenit patronul oraşului Terni.
Oraş care îşi serbează sfântul cu evlavie şi cu... ciocolată. Dulce sau amară ca dragostea. Tentantă ca o privire. Dă fiori ca un sărut.
Este vorba de “Cioccolentino”, un festival dedicat îndrăgostiţilor. Pe străzile oraşului se întind standuri cu zeci şi sute de feluri, forme, modele, gusturi de ciocolată. Clasice sau surprinzătoare. Fiecare regiune din Italia îşi prezintă propriile bunătăţi: “gianduiotti” cu alune de la Torino, “cuneesi” cu rom din Cuneo, “torrone” moale din L’Aquila, “confetti” cu migdale de la Sulmona, “panpepato” cu piper de la Terni, Siena sau Ferrara... Dar se fac şi noi încercări: parfumată şi delicată, ciocolata cu safran e ca o promisiune de iubire, un vis.
Dacă încă nu aţi găsit cadoul potrivit pentru 14 februarie, scrieţi legenda Sfântului Valentin pe un bileţel şi împachetaţi un trandafir roşu cu el: iubirea nu are nevoie decât de iubire!
Cititi si:
■ MARIMEA CONTEAZA! Prima operatie de REDUCERE a PENISULUI! (FOTO)
■ MĂRTURIE ŞOCANTĂ. Cartier din Bucureşti, lovit de un MARE BLESTEM! "Sunt zeci de suflete acolo, jos, care ne cheamă"
■ MOMENT PENIBIL la Minsk. Ce-i face preşedintele Belarusului lui Vladimir Putin, înainte de începere negocierilor (VIDEO)
■ Se apropie un CUTREMUR DEVASTATOR! Seismologii turci şi germani fac PREVIZIUNI ÎNGRIJORĂTOARE