x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Și-a dat în judecată părinții pentru poze pe Facebook

Și-a dat în judecată părinții pentru poze pe Facebook

de Şerban Mihăilă    |    15 Sep 2016   •   15:30
Și-a dat în judecată părinții pentru poze pe Facebook
Sursa foto: Saklakova/Getty Images/iStockphoto

O tânără austriacă, de 18 ani, și-a dat în judecată părinții pentru că au postat pe Facebook poze cu ea, fără să-i ceară consimțământul. Tânără, care trăiește în landul Carinthia, susține că, începând din 2009, aceștia i-au făcut viața un coșmar, deoarece au postat în permanență fotografii în care sunt relevate imagini intime și stânjenitoare din timpul copilăriei sale, scrie site-ul „The Locat at”. Gestul tinerei poate crea un precedent cu un impact devastator în întreaga țară.

Avocatul tinerei susține că, până în momentul de față, părinții ei au expus pe Facebook peste 500 de imagini, fără a avea acordul clientei sale. El crede că aceasta are șanse mari să câștige în instanță. Între fotografiile plasate pe site-ul de socializare există imagini de pe vremea când tânăra era bebeluș și i se schimbau scutecele în familie sau poze surprinse în momente în care învăța să se așeze pe oliță. „Nu aveau nicio rușine, nicio limită și chiar nu le păsa dacă era vorba despre o fotografie cu mine pe toaletă sau stând dezbrăcată în pătuțul meu. Fiecare scenă era fotografiată și, apoi, expusă public”, a declarat tânăra de 18 ani. Toate pozele au fost vizionate pe Facebook de cei aproximativ 700 de prieteni virtuali ai părinților. În pofida cererilor ei repetate, părinții au refuzat să șteargă fotografiile, iar atitudine acestora a determinat-o pe tânără să-i dea în judecată. „Am obosit să nu fiu luată în serios de părinții mei”, a spus ea. Tatăl tinerei susține că are tot dreptul din lume să posteze imaginile, deoarece el este cel care le-a fotografiat.

Șanse mari să câștige

De cealaltă parte, avocatul afirmă că, dacă se demonstrează că pozele încalcă dreptul clientei lui la viață privată, părinții ar putea pierde procesul. Potrivit acestuia, părinții fetei ar putea fi obligați să plătească anumite compensații financiare pentru „durerea și suferința” pricinuite, precum și cheltuielile de judecată. Cazul va ajunge în fața instanței în luna noiembrie, iar dacă părinții vor pierde, acest lucru va avea repercusiuni importante pentru austrieci, care postează pe Facebook un număr impresionant de fotografii fără a avea acordul copiilor, comentează „The Locat at”. Legile austriece privind confidențialitatea pe rețelele sociale nu sunt atât de stricte ca în alte state.

În Franța, oricine este condamnat pentru publicarea și distribuirea imaginilor altor persoane, fără consimțământul acestora din urmă, riscă să fie trimis un an în spatele gratiilor și să plătească o amendă de până la 45.000 de euro. Pedeapsa s-ar putea aplica și părinților care distribuie poze cu copiii.

×