x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şi "divorţul" e posibil în Pilonul II

Şi "divorţul" e posibil în Pilonul II

de Diana Scarlat    |    21 Mai 2009   •   00:00

Cei care au optat pentru un anumit fond de pensii, dar s-au răzgândit între timp, se pot transfera fără probleme la altul, la libera alegere.



Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat marţi o nouă normă privind transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat. Măsura a fost luată pentru a veni în sprijinul celor care, din motive personale, doresc să adere la un alt fond de pensii administrat privat decât cel pentru care au optat iniţial sau la care au fost repartizaţi în mod aleatoriu.

Se consideră că transferul participantului între fondurile de pensii administrate privat este o opţiune individuală a acestuia, putându-se realiza doar după plata primei contribuţii. Specialiştii CSSPP au ţinut cont în elaborarea actului normativ de problemele identificate de-a lungul celor patru perioade de transfer în sistemul Pilonului II şi de practica întâlnită la transferul participanţilor în ţările din Europa de Est, care au implementat sistemul de pensii private înaintea României. Norma  interzice în mod  explicit implicarea agenţilor de marketing în aceste operaţiuni.

Noul act normativ se va aplica începând cu data de 1 iulie 2009, iar la intrarea sa în vigoare se va  abroga Norma nr. 3/2008 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat.

PROCEDURA DE TRANSFER
"Noul act normativ reglementează procedura care trebuie îndeplinită de administratorii de fonduri de pensii şi de participant în vederea realizării transferului activului său personal de la un fond de pensii administrat privat la un alt fond de pensii administrat privat", arată CSSPP, într-un comunicat de presă. Cu alte cuvinte, după semnarea actului individual de aderare la fondul la care doreşte să se transfere, participantul  trebuie să transmită, în scris, o notificare către administratorul fondului de pensii administrat privat de la care intenţionează să se transfere. Acestei notificări i se anexează o copie a actului individual de aderare şi o copie a actului de identitate valabil la data depunerii documentaţiei, cu semnătura în original, pe aceeaşi pagină cu imaginea reprodusă prin copiere. "Formularul de act individual de aderare şi formularul de notificare vor fi puse la dispoziţia participantului de administratorul fondului de pensii administrat privat la care acesta doreşte să se transfere. Formularul de notificare poate fi însă procurat de participant şi prin descărcarea acestui document de pe pagina de internet a CSSPP, www.csspp.ro", se mai arată în comunicat.

DETALII
Disponibilităţile băneşti transferate reprezintă, potrivit normei, contravaloarea activului personal net al participantului, la data transferului, diminuată cu penalitatea de transfer, după caz, transferul realizându-se din contul fondului de la care se transferă în contul fondului la care se transferă participantul. Potrivit prevederilor art. 86 alin. (2) din Legea 411/2004 care stă la baza sistemului de pensii administrate privat, administratorul unui fond de pensii poate percepe o penalitate de transfer "în cazul în care transferul la alt administrator se realizează mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent". Atât în legislaţia pensiilor private, cât şi în noul actul normativ este precizat faptul că penalitatea de transfer, aplicată conform prospectului schemei de pensii autorizat de CSSPP, este de maximum 5%. Transferul disponibilităţilor băneşti se efectuează la data de 15 a fiecărei luni, comisioanele bancare aferente transferului de disponibilităţi băneşti ale participantului sunt suportate de administratorul fondului de pensii administrat privat de la care  se transferă participantul. Noul act normativ privind transferul participanţilor în sistemul Pilonului II instituie regula conform căreia: "cuantumul disponibilităţilor băneşti transferate se calculează având la bază valoarea unitară a activului net calculată şi raportată de administrator şi de depozitar la data de 14 a lunii curente". De asemenea, "anularea unităţilor de fond aferente transferului disponibilităţilor băneşti ale participantului se efectuează la aceeaşi dată." Actul normativ stabileşte şi obligaţiile de raportare către CSSPP şi CNPAS ale administratorilor fondurilor de pensii implicate în procedura de transfer.

Norma privind transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat elaborată în aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial şi va fi disponibilă şi pe site-ul www.csspp.ro, Rubrica: Legislaţie, la data publicării ei. 

×
Subiecte în articol: observator pensii privat transferul