TVR 1 ● Cu 80 de tablouri la capătul lumii
O serie de reportaje – concepute ca un jurnal de călătorie – pe un
itinerar deosebit de interesant, dar puţin cunoscut din Kazahstan,
Kîrgîstan şi Rusia.
TVR 1 ● Cu 80 de tablouri la capătul lumii
O serie de reportaje – concepute ca un jurnal de călătorie – pe un itinerar deosebit de interesant, dar puţin cunoscut din Kazahstan, Kîrgîstan şi Rusia.
Ocolul Siberiei în 80 de zile. Cu 80 de tablouri ale unor artişti români în spate. O echipă de artişti şi jurnalişti, printre care reporterul Jurnalului Naţional Ionela Gavriliu, a străbătut un traseu impresionant, de aproape 28.000 de kilometri, numai cu trenul, prin stepa kazahă, Kîrgîstan şi Rusia, pînă la Vladivostok. Transiberianul ne-a purtat prin gerul capitalei kazahe, Astana, prin Alma Ata, Karaganda – unde am întîlnit români, urmaşi ai celor deportaţi, şi un monument al soldaţilor morţi în lagărele din stepa îngheţată.
CAPĂTUL LUMII. A urmat Bişkekul cu bazarul plin de arome şi cu iurte la margine de drum, apoi Novosibirsk-ul cu "moldovani" prietenoşi şi dornici să vadă tablourile şi icoanele româneşti. La Irkutsk şi Habarovsk, râurile Amur şi Angara şi Lacul Baikal pe jumătate îngheţat au încremenit cu peisajele măreţe echipa, aflată la nici jumătate de periplu. În sfîrşit, capătul lumii pentru călători: Vladivostokul, cu marea de smarald a Japoniei şi insula Rossia. Pe drumul de întoarcere, expoziţia a ajuns la Sankt Petersburg – oraşul Ermitajului şi al fastului ţarilor, retraşi la Tarskoe Selo şi Peterhoff. Moscova, borna 9.288 a Transiberianului, ne-a oferit festivitatea grandioasă de 9 Mai în Piaţa Roşie şi expoziţii excelente la Galeria Tretyakov şi Muzeul Puşkin. După trei luni, tablourile au fost împachetate pentru ultima dată, iar expediţia, realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al UNESCO – Comisia Naţională a României, s-a încheiat.
DOCUMENTAR. TVR 1 prezintă în fiecare marţi, de la ora 15:30, un serial despre drumul la capătul lumii, făcut pentru a arăta altor culturi şi comunităţilor risipite de români un colţ din cultura noastră.
Citește pe Antena3.ro