x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sibiu - Adio, Cartierul Josefini

Sibiu - Adio, Cartierul Josefini

de Dan Tomozei    |    07 Aug 2009   •   00:00
Sibiu - Adio, Cartierul Josefini

La propunerea primarului Klaus Iohannis, Consi­liul Local Sibiu, controlat de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), a aprobat demolarea şi transformarea unor imobile monument aflate în centrul istoric.



Interesele economice şi imobiliare dominate de foştii proprietari de oi, ajunşi azi benzinari şi hotelieri miliardari au ajuns să facă legea la Sibiu. Un oraş în care partidele au dispărut, fiind anulate de interese personale, finanţatorii electorali şi funcţionari ministeriali.

Cu o istorie de peste 300 de ani, unul dintre cele mai vechi cartiere ale Sibiului a fost locuit iniţial de emigranţi austrieci. Graţie bunăvoinţei primite de la Viena, un număr de 33 de parcele de pământ au fost date pentru construirea de case. Ulterior, cartierul Josefin a devenit extrem de valoros din punct de vedere arhitectural, istoric şi urbanistic asigurând tranziţia de la arhitectura rurală specific transilvăneană la cea de tip urban cu influenţe clasiciste. Aflat în vecinătatea exterioară a zidurilor de apărare medievală, cartierul prezintă stiluri arhitecturale de tip rural săsesc, art nouveau până la clădiri interbelice. Acum, între imobile de locuit cu cel mult două etaje au fost aprobate clădiri de birouri de până la şase etaje, clădiri care, potrivit Primăriei Sibiu, se vor încadra în "centrul nou".

ÎN ILEGALITATE
Surprinzătoare este viteza cu care consilierii FDGR, majoritari în CL Sibiu, acceptă proiectele de demolare a propriei istorii. Proiectul de demolare de pe strada Andrei Şaguna nu este primul propus de primarul Iohannis şi adoptate în dispreţul legii, însă promovat ca legal de secretarul Primăriei Sibiu. Primăria a omis să pună în mapele de şedinţă întreaga documentaţie a proiectelor votate. Poate tocmai pentru că, după cum informează chiar biroul de presă al Primăriei Sibiu, pentru întocmirea PUZ "a fost eliberat certificatul de urbanism nr. 1417 la data 16 iunie 2008". Adică s-ar fi descoperit că documentele sunt expirate de mai bine de un an.

MINISTERUL CULTURII ŞI al DEMOLĂRILOR
Nu este pentru prima dată când marii investitori sibieni îşi rezolvă problemele eludând autorităţile locale. Cea mai eficientă metodă este asigurată de chiar specialiştii Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, care ajung să proiecteze şi apoi să aprobe propriile idei. Aşa se întâmplă că de­molarea şi reconfigurarea străzii Andrei Şaguna din Sibiu, coordonată de arh. Vasile Mitrea, a fost aprobată de acelaşi arhitect Vasile Mitrea, însă în calitatea sa de membru al Comisiei Naţionale a Monumen­te­lor Istorice din Ministerul Culturii, în care este membru. Acelaşi arhitect Vasile Mitrea este mem­bru de drept şi în Secţiunea de Urbanism şi Zone Protejate. În cadrul acestei secţiuni, la data de 11.12.2008, Vasile Mitrea a reuşit să primească aviz favorabil pentru proiectul pe care îl coordonează cu succes.

Pentru că în Consiliul Local Sibiu se munceşte nemţeşte, majoritatea FDGR nu are timp de pierdut. Este singura explicaţie pentru care în mod constant şedinţele de consiliu nu durează mai mult de 40-50 de minute cu tot cu luări de cuvânt, intonare imn şi proceduri. Proiectele de demolare şi modificare a monumentelor de pe A. Şaguna au fost votate în mai puţin de două minute, suficient timp să înţelegi că în Consiliul Local Sibiu "se munceşte serios pe comisii"!

ACELAŞI INVESTITOR
Beneficiarul proiectelor de hotărâre adoptate de Consiliul Local Sibiu este unul dintre cei mai bogaţi sibieni, fost proprietar de oi, acum transformat în dezvoltator imobiliar şi benzinar. Apropiat al parlamentarilor PD-L de Sibiu, proprietarul Ana Oil SRL din Sibiu, Ioan Ghişe, este beneficiarul unei impresionante dispense din partea Primăriei Sibiu, care a acceptat construirea unui hotel de 13 etaje pe un trotuar, între case cu un singur etaj şi gard în gard cu Muzeul de Vânătoare. Primăria Sibiu a acceptat construirea hotelului fără să oblige proprietarul să construiască şi parcările aferente, motiv pentru care domeniul public a devenit parcare privată.

×
Subiecte în articol: observator