După ce a stârnit un adevărat război al orgoliilor între Poliţie şi Ministerul Transporturilor, proiectul Strategiei Naţionale pentru Siguranţa Rutieră a fost ieri desfiinţat. O iniţiativă care ar fi putut să aducă ceva constructiv pe şoselele ţării a fost sortită eşecului, din cauza faptului că cei care au dat ok-ul pentru aprobarea proiectului nici măcar nu au avut curiozitatea să citească schimbările propuse.
Deşi putea să aducă schimbări benefice pentru Legislaţia Rutieră de la noi, Proiectul Strategiei Naţionale pentru Siguranţa Circulaţiei, iniţiat de Delegaţia Permanentă a Consiliului Interministerial pentru Siguranţa Rutieră (CISR), a murit înainte de a se naşte. Asta deoarece cei care au prezentat proiectul cu mare tam-tam nici măcar nu ştiau despre ce schimbări este vorba. Ba mai mult, atât Poliţia, cât şi Ministerul Transporturilor au susţinut sus şi tare că ei nu sunt sub nici o formă de acord cu astfel de "bazaconii".
S-A FĂCUT ISPRAVA
Ieri, părţile implicate s-au întâlnit şi au deliberat: proiectul trebuie desfiinţat. "Am hotărât să-l suspendăm şi să facem altul aşa cum se cuvine. Trebuie ca fiecare minister care are reprezentant în CISR să se întâlnească, să discute şi să vedem de comun acord ce e benefic şi ce nu pentru siguranţa rutieră a cetăţeanului. Cred că numai în acest fel propunerile noastre pot avea o finalitate", ne-au declarat surse din Poliţie. Cu alte cuvinte, urmează alte dezbateri, alte întâlniri, alte controverse... Stimaţi domni, de data aceasta avem o singură rugăminte: citiţi proiectul înainte să semnaţi!
ROMĂNII SE FERESC SĂ ANUNŢE POLIŢIA!
Între timp, un sondaj realizat de Poliţia Rutieră arată că peste 60% dintre români nu ar anunţa Poliţia în cazul unui accident rutier soldat cu victime şi aproape 15% ar părăsi locul accidentului. Peste 50% dintre cei chestionaţi au observat o creştere a gravităţii accidentelor rutiere, dar mulţi nu acordă o mare importanţă fenomenului. Doar 36,4% cunosc procedura constatării amiabile în cazul unui accident soldat cu pagube materiale şi numai 39,2% ar anunţa Poliţia în cazul implicării într-un accident soldat cu victime.
Studiul mai arată că 13,5% din respondenţi ar părăsi locul accidentului dacă ar exista victime şi aproape 30% şi-ar continua deplasarea, dar şi-ar anunţa familia sau un avocat. Pentru aproape 50% din români, siguranţa în trafic este o problemă importantă numai într-o oarecare măsură. Cele mai populare metode pentru reducerea accidentelor sunt educarea (30%) şi aplicarea sancţiunilor (25%).
Citește pe Antena3.ro