x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicaliştii ameninţă cu proteste dacă Legea pensiilor nu va fi modificată

Sindicaliştii ameninţă cu proteste dacă Legea pensiilor nu va fi modificată

12 Feb 2010   •   00:00

Sistemul de pensii din România nu este sustenabil pentru că reforma se face doar în interesul bugetului, nu şi în interesul contribuabilior, puterea de cumpărare a pensiilor va scădea de la an la an, iar sindicaliştii pregătesc proteste dacă nu va fi modificat, au spus reprezentanţii Blocului Naţional Sindical.



Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că primul obiectiv al Guvernului ar trebui să fie acela de creştere a ratei şi a calităţii ocupării. BNS va avea în perioada următoare întâlniri cu reprezentanţii FMI, ai Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene şi vor solicita Comisiilor parlamentare audieri pentru a face propuneri la acest proiect.

"Dacă vom eşua în demersurile nostre, am cerut organizaţiilor afiliate să se pregătească de proteste. Vom organiza un miting de aploare în Bucureşti spre sfârşitul lunii martie", a spus Costin, citat de Mediafax.

Potrivit liderului sindical, promovarea legii sistemului public de pensii în forma în care a trecut de Guvern va avea un impact semnificativ asupra nivelului de trai al pensionarilor. Toate eforturile de creştere a ratei de înlocuire operate în ultimii ani au fost inutile. Raportul va continua să se deterioreze, afectând atât actualii, dar mai ales pe viitorii pensionari, a precizat Costin.

BNS propune, în primul rând, realizarea unor evaluari mult mai bine fundamentate, care să urmărească impactul inclusiv asupra pieţei muncii şi nivelului de trai al salariaţilor şi al pensionarilor, precum şi pregătirea unui pachet legislativ care să conducă la asigurarea sustenabilităţii sistemului public de pensii pe termen lung.

Costin spune că este necesar să fie făcută reforma, însă nu trebuie să vizeze doar legea pensiilor.

"Dacă nu vor fi luate măsuri radicale, efectul reformei va fi cel generat de măsurile luate din 2000, adica zero. Trebuie promovate, în perioada următoare, măsuri active de ocupare pentru persoanele peste 45 de ani, pentru menţinerea acestora în piaţa muncii. Trebuie promovat un sistem fiscal echitabil care să contribuie, de asemenea, la creşterea ocupării şi să permită o diminuare a economiei informale, să conducă la creşterea gradului de fiscalizare a economiei. Trebuie aplicat un tratament similar în ceea ce priveşte obligativitatea participării, contribuţiile cerute şi beneficiile oferite de sistem", a subliniat Costin.

În opinia lui Costin, trebuie instituit un mecanism de control care să permită identificarea celor care nu-şi respectă obligaţiile de plată a contribuţiilor pentru toate categoriile de venituri.

"Este necesar un mecanism de indexare aplicat pensiilor care ar trebui să aibă la bază doi indicatori, rata inflaţiei şi rata creşterii economice. În acest mod, pensionarii vor putea beneficia măcar de o creştere a bunăstării la nivel mediu"”, potrivit liderului BNS.

Totodată, Costin a subliniat că reforma de pensii, care propune introducerea persoanelor ocupate în armată, interne, justiţie în sistemul public de pensii, este necesară, dar această includere trebuie însoţită o lege specială care să consolideze conceptul de pensie de serviciu pentru aceste categorii.

"Prin această lege, statul, în calitate de angajator, ar trebui să îşi asume obligaţia de a plăti o contribuţie suplimentară, însă acordarea ei trebuie condiţionată. Pentru a beneficia de pensia suplimentară, magistraţii, militarii, poliţiştii, trebuie să nu fi săvârşit acte de corupţie sau abuz în serviciu", a mai spus Costin.

În opinia BNS, trebuie rediscutat rolul pilonului II al sistemului de pensii. Costin consideră că nu vor fi recalculatre pensiile speciale, deoarece beneficiarii acestora au o capacitate de influenţă foarte mare privind instrumentele juridice.

"Salariaţii sunt obligaţi să plătească contribuţii de asigurări sociale inclusiv pentru ajutoarele de înmormântare primite, în timp ce alte categorii de persoane ocupate sunt protejate în continuare", a spus Costin.

Potrivit liderului sindical, calculele efectuate de experţii Comisiei Europene arată că o creştere a ratei de ocupare este esenţială pentru creşterea sustenabilităţii sistemului public de pensii. O creştere cu un punct procentual în rata de ocupare sau o creştere cu 5 puncte procentuale a ratei ocupării pentru persoanele în vârstă reduce cheltuiala cu sistemul de pensii cu 0,3 respectiv 0,4 % din PIB.

Conform evaluărilor făcute în cadrul Comisiei Europene, pe termen lung România se va confrunta cu probleme majore în ceea ce priveşte îmbătrânirea populaţiei. În ciuda estimărilor de creştere a speranţei de viaţă, rata de fertilitate din România este cea mai scăzuta din Europa. Rata de dependenţă între populaţia de peste 65 de ani şi populaţia în vârstă de muncă între 15 şi 64 de ani va creşte de la 21 % în 2008 la 65% în 2060. Estimările pentru 2060 arată că România va avea cea mai ridicată rată de inactivitate (populaţie sub 14 ani şi peste 65 de ani raportat la populaţie ocupată), numărul celor inactivi fiind de peste două ori mai mare decât al populaţiei ocupate, a precizat Costin.

Preşedintele BNS este de părere că această reformă a pensiilor se face doar în interesul bugetului, iar salariaţii şi pensionarii au de pierdut pe termen scurt sau pe termen mediu. Costin a subliniat că cei care au de câştigat sunt, în principal, bugetul de stat şi administratorii fondurilor private de pensii obligatorii.

"În fapt, reforma din acest moment, făcută de această manieră, vizeaza doar două obiective, chiar daca ele nu sunt în mod transparent declarate. Pe de o parte transferul unei sarcini de la bugetul de stat la bugetul asigurărilor sociale (diminuarea deficitului BASS care trebuie acoperit din bugetul de stat şi transferul cheltuielii cu plata celor din sistemele militarizate de la bugetul de stat la BASS), iar pe de altă parte crearea premiselor pentru continuarea graficului de transfer a unei părţi din contribuţiile la sistemul public de pensii către sistemul fondurilor de pensii administrate privat", a adăugat Costin.

Liderul BNS spune că Guvernul a făcut calcule eronate privind acest proiect. "Salariul minim în 2010 va fi de 679 de lei, spunea Guvernul, având în vedere faptul că reprezentanţii aceluiaşi Guvern au declarat că, până în semestrul II, salariul minim nu se va modifica, pentru a atinge o medie anuală de 679, în partea a doua a anului ar trebui ca salariul minim să atingă nivelul de 750 de lei", a spus Costin.

Totodată, liderul BNS a precizat că un alt calcul greşit este cel referitor la numărul mediu al salariaţilor în 2009 - 4.730.000, după cum spune Guvernul, iar conform datelor furnizate de INS, la sfârşitul anului 2009 erau 4.365.000 de persoane, "adica o eroare de aproximativ 10 la sută".

Guvernul a avizat, în şedinţa de miercuri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară.

Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii stabileşte că în sistemul public vor fi incluse pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţii asistenţi ai Curţii Constituţionale, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, ale personalului diplomatic şi consular, ale funcţionarilor publici parlamentari, ale deputaţilor şi senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi ale personalului Curţii de Conturi. La acestea se adaugă şi pensiile militare de stat, precum şi pensiile de stat ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor publici cu statut special din sistemul adminstraţiei penitenciarelor.

×
Subiecte în articol: observator