Peste 600 de sindicalisti din cadrul CNS "Cartel Alfa' si Blocul National Sindical (BNS) au protestat astazi, de la ora 14.00, in Capitala, fata Muzeului Grigore Antipa din Piata Victoriei, impotriva masurilor de austeritate luate de Guvern in ultima perioada.
Sindicalistii din toate tarile UE au organizat manifestatii in toate cele 27 de tari ale Uniunii, nu doar in Romania. Ei sustin ca exista alternative pentru locuri de munca si justitie sociala. Liderii sindicalistilor din intreaga Europa atrag atentia guvernelor asupra pericolulelor iminente la care ne vor expune daca vor adopta in continuare o politica de austeritate. Mitingurile au fost organizate in ajunul Summitului European din 1 si 2 martie, dominat de tema austeritatii si disciplinei bugetare, in cadrul caruia ar urma sa fie ratificat noul tratat fiscal de austeritate.
Prin aceste proteste, Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES-ETUC) le transmite liderilor EU ca "impunerea acestei austeritati va arunca Europa in recesiune'. Membrii ETUC au organizat manifestatiile pentru a denunta si a condamna acest tip de guvernanta si pentru a propune alternative pentru locuri de munca si justitie sociala. "Semnarea acum, de catre Romania, a tratatului pentru austeritate, va adinci si mai mult efectele crizei si risca sa mentina tara intr-o recesiune de lunga durata. Prin limitarea drastica a deficitului bugetar, tara noastra se va afla in imposibilitatea de a asigura relansarea investitiilor, iar pentru a asigura minimum de investitii din bugetul de stat necesare, spre exemplu, pentru finantarea proiectelor europene, vor fi alte taieri din fondurile sociale, care vor supune catatenii la privatiuni suplimentare', explica Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa'. El mai aminteste ca Romania a batut recordul in privinta adoptarii masurilor de austeritate si este "singura tara care le-a adoptat pe toate cinci'.
Sindicatele solicita amanarea semnarii de catre Romania a tratatului austeritatii, cel putin pana in momentul in care tara noastra va indeplini criteriile pentru accesul in zona Euro, crearea de locuri de munca si pastrarea celor existente prin aplicarea somajului tehnic, respectarea acordului privind cresterea salariului minim garantat in plata, combaterea fraudei si evaziunii fiscale, combaterea muncii la negru si a muncii la gri, restabilirea unui dialog social responsabil, o reforma a sanatatii in beneficiul contribuabililor si asigurarea unei pensii decente, conform muncii prestate. "Oamenii au venit sa protesteze impotriva masurilor de austeritate luate de Executiv in ultimul interval de timp, una dintre cele mai importante revendicari referindu-se la cuantum-ul salariului minim. Potrivit cosului lunar de consum, salariul minim ar trebui sa fie de 950 lei, insa in acest moment este de numai 700 lei, ceea ce impiedica salariatii sa poata duce un trai decent', a explicat Ion Pisc, vicepresedintele BNS. Protestatarii mai cer deblocarea dialogului social, in paralel cu crearea de noi locuri de munca.
Pe langa manifestatia din Piata Victoriei, desfasurata intre orele 14.00-16.00, cele doua Confederatii Sindicale au mai organizat mitinguri si in fata sediilor prefecturilor din toata tara.