x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicaliştii nu renunţă la greva generală şi ameninţă cu blocarea intrării în Parlament

Sindicaliştii nu renunţă la greva generală şi ameninţă cu blocarea intrării în Parlament

20 Mai 2010   •   00:00

Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat joi, la finalul discuţiilor de la MFP, că sindicaliştii intenţionează ca în ziua moţiunii să facă un lanţ uman în jurul Parlamentului şi să blocheze intrările, iar greva generală din 31 mai ar putea continua cu greve succesive în mai multe domenii. "Ne-am propus să facem un lanţ uman să blocăm Parlamentul cu sindicalişti în ziua moţiunii. Greva din 31 mai e posibil să continue cu greve succesive în diverse domenii de activitate", a spus Petcu.

Liderul sindical a afirmat că "situaţia este tot mai complicată", deoarece reprezentanţii Guvernului nu au nicio intenţie să schimbe scrisoarea de intenţie. "A trebuit să parcurgem din nou scrisoarea şi am constatat că premierul e inflexibil pe cele mai multe lucruri discutate. Probabil se va renunţa la acele penalităţi pentru alocaţiile copiilor, veteranilor sau persoanele cu handicap. A preluat propunerile noastre, a cerut miniştrilor să găsească prin calcule formule prin care s-ar putea îndrepta anumite lucruri, dar este foarte rezervat că s-ar putea schimba ceva în scrisoarea de intenţie", a mai spus Petcu.

El a susţinut că în întâlnirea de la Ministerul de Finanţe nu s-a discutat nimic despre diminuarea pensiilor precizând că "încercarea lor de a discuta pe această temă s-a lovit de un zid". Întrebat dacă şi decizia privind reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului ar putea fi modificată, liderul de la CNSLR Frăţia a precizat că rămâne în vigoare decizia de reducere a acesteia cu 25 la sută. Petcu a mai spus că a cerut colegilor din teritoriu ca în week-end să asalteze birourile parlamentare pentru a convinge parlamentarii să nu voteze scrisoarea de intenţie. Preşedintele CNSLR Frăţia a mai spus că au existat discuţii şi referitoare la Codul Muncii, sesizând "o deschidere a premierului privind flexibilizarea timpului de lucru".

La rândul său, preşedintele BNS, Dumitru Costin, susţine că ar putea fi neconstituţionale măsurile cuprinse în scrisoare, deoarece este vorba de acorduri colective sau contracte colective care presupun acordul părţilor, iar reducerea de 25% a salariilor ar putea fi neconstituţională, pentru că nu are acordul părţilor. Costin a spus că, potrivit informaţiilor primite de la premier, Guvernul va aproba miercuri scrisoarea, iar în aceste condiţii sindicatele vor uza de toate drepturile constituţionale, începând cu discuţii cu parlamentarii. "Vom încerca să discutăm cu parlamentarii şi ar fi bine să nu dea bir cu fugiţii, ci să aibă decenţa să se întâlnească cu oamenii care i-au ales, pentru a-i convinge să voteze împotriva măsurilor cuprinse în scrisoare", a spus Dumitru Costin. Liderul BNS a precizat că, în aceste condiţii, greva s-ar putea extinde şi în mediul economic, unii dintre angajaţii din acest domeniu luând decizia de a fi solidari cu bugetarii.

La rândul său, preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a precizat că profesorii vor intra în grevă generală pe termen nelimitat din 31 mai şi îl avertizează pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, să nu încerce să facă presiuni asupra profesorilor prin inspectoratele şcolare pentru a împiedica acest demers privind greva generală.

×
Subiecte în articol: observator