x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicaliştii pregătesc proteste de amploare

Sindicaliştii pregătesc proteste de amploare

20 Feb 2011   •   09:57
Sindicaliştii pregătesc proteste de amploare
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul National
152853-.jpgSindicatele, nemulţumite de ultima variantă a Codului Muncii, ameninţă cu proteste de amploare în toată ţara. Modificările actului normativ i-au pus pe jar pe sindicalişti, mai ales că Guvernul ar dori să-şi asume răspunderea pe noua lege. Liderii celor cinci confederaţii sindicale se reunesc mâine pentru a stabili data acţiunilor de protest.

Au negociat la sânge aproape două luni şi jumătate, însă partenerii sociali au reuşit să se înţeleagă cu autorităţile doar asupra unor mici modificări la Codul Muncii. Pentru restul, cele majore, Guvernul este gata să-şi asume răspunderea.

Eliminarea contractului colectiv de muncă este una dintre nemulţumirile majore ale sindicatelor, scrie realitatea.net. Liderii confederaţiilor spun că lipsa acestui contract i-ar transforma pe angajaţi în nişte sclavi.

O altă mare modificare ce se regăseşte în ultima formă a codului este legată de şomajul tehnic, ale cărui prevederi nu se vor mai aplica şi în cazul angajaţilor la stat. Ce înseamnă asta? În cazul unor concedieri în masă bugetarii nu vor mai primi salarii compensatorii. În plus, nici ei, nici sindicatul care îi reprezintă şi nici Inspectoratul Teritorial de Muncă nu vor fi anunţaţi.

Pe fondul acestor nemulţumiri, Birourile Executive ale celor cinci confederaţii sindicale se reunesc mâine pentru a stabili calendarul protestelor. Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa spunea că cel mai probabil luna martie va începe cu un protest de amploare. După care vor picheta din nou Palatul Victoria şi vor organiza mitinguri în toată ţara

×