x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele cer demisia lui Botiş

Sindicatele cer demisia lui Botiş

de Diana Scarlat    |    18 Ian 2011   •   11:10
Sindicatele cer demisia lui Botiş

147043-.jpg

Nemulţumite de discuţiile pe marginea Codului Muncii, care au loc zilnic la Ministerul Muncii, sindicatele şi patronatele au cerut ieri demisia ministrului Ioan Botiş.

Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au declarat că ministrul Ioan Botiş nu ţine cont de propune­rile făcute de partenerii sociali şi, în aceste condiţii, nu mai pot continua negocierile. „Nu are rost să mai pierdem vremea cu un ministru care nu ţine cont de partenerii sociali”, a spus Bogdan Hossu, preşedintele CNS „Cartel Alfa”. La rândul său, Cezar Corîci, preşedintele confederaţiei patronale UGIR-1903, a declarat că prin proiectul de act normativ se urmăreşte desfiinţarea sindicatelor şi patronatelor, astfel ţara noastră încălcând directivele europene şi urmând chiar să iasă din sfera democraţiei. Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor au declarat că vor trimite premierului solicitarea de a-l demite pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, apoi au primit invitaţia la negocieri, la Palatul Victoria, din partea lui Emil Boc.

Ministrul Muncii susţine, pe de altă parte, că o parte a patronatelor agreează forma Codului Muncii propusă de minister, fapt confirmat de reprezentantul Alianţei Confe­deraţiilor Patronale din România (ACPR), Dan Matei Agathon, care a declarat că formula actuală a Codului Muncii, aşa cum a fost prezentată şi negociată în condiţiile date de experţi, urmează să fie validată. „Considerăm că forma acuală a Codului muncii respectă ceea ce Organizaţia Internaţională a Muncii şi mai ales Consiliul Economic şi Social European, ai cărui singuri membri suntem din România, recomandă. Sunt convins că până pe 21 ianuarie Codul Muncii va ieşi aşa cum îşi doresc patronatele şi reprezentanţii Guvernului”, a spus Agathon. Susţinerea din partea ACPR motivează optimismul ministrului Botiş, care a declarat, după scandalul de la minister, că este convins de reuşita discuţiilor. „Cred că azi reuşim să facem încă un pas astfel încât până la 21 ianuarie să prezentăm o variantă finală atât pe Codul muncii, cât şi pe cele cinci legi privind dialogul social”, a spus mi­nistrul Muncii. Sindicatele şi o parte dintre patronate vor să ceară preşedintelui Traian Băsescu să medieze conflictul privind Codul Muncii, spunând că nici măcar nu au început discuţiile în acest sens.

Marţi după-amiază, premierul Emil Boc i-a invitat la discuţii pe reprezentanţii confederaţiilor sindicale, la Palatul Victoria, în prezenţa mi­nistrului Muncii. 

×