Preşedintele Klaus Iohannis a reuşit să-i dezamăgească pe sindicalişti, care aşteptau de la el să nu promulge legea salarizării, ci să o retrimită în Parlament, pentru modificări. Chiar în ziua promulgării noii legi care stabileşte veniturile românilor până în 2022, sindicatele au anunţat proteste şi cer modificarea de urgenţă a actului normativ. Primii care vor ieşi în stradă sunt poliţiştii, dar au anunţat deja că se organizează pentru manifestaţii şi medicii. Mari nemulţumiri sunt şi în Educaţie şi în Administraţia locală.
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual va începe protestele de stradă chiar la sediile PSD, de pe 10 iulie. “Am făcut cerere la Primăria Capitalei, pentru a începe acţiunile de pichetare, din 10 iulie, cu 25 de oameni în fiecare zi, până la sfârşitul lunii iulie, de la ora 10:00 la 14:00. Am cerut autorizaţie pentru această formă de protest, cu puţini oameni, tocmai pentru a evita un eventual refuz din partea Primăriei Capitalei, acolo fiind zonă pietonală. Nu dorim să blocăm accesul nimănui. La miting, în schimb, vom fi 25.000 de poliţişti. Dacă lucrurile nu se rezolvă, așa cum s-au rezolvat pentru toți, cel mai probabil vom organiza mitingul în luna august”, a explicat Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC. Nemulţumirile poliţiştilor sunt legate atât de majorările foarte mici care li se acordă, potrivit prevederilor noii legi a salarizării unitare, precum şi de contextul în care sectorul de Apărare a primit majorări salariale, cu excepţia Ministerul de Interne.
Modificări prin Ordonanţă de Urgenţă
Bogdan Hosu, preşedintele confederaţiei Cartel Alfa, spune că legea ar trebui modificată de urgenţă, prin OUG şi aşteaptă de la actualul premier să rezolve problemele. “Chiar şi după promulgare, se pot face foarte multe lucruri. Unul ar fi ca noul guvern să dea Ordonanţă de Urgenţă, pentru modificare. Al doilea, ar fi ca Avocatul Poporului să ceară Curţii Constituţionale să facă unele corecturi, pentru ceea ce este neconstituţional, precum articolul 11, în legătură cu administraţia publică locală. De la actualul guvern aşteptăm cât mai repede o Ordonanţă de Urgenţă care să elimine disfuncţionalităţile din Legea Salarizării, dar ne îndoim că se va putea întâmpla acest lucru, ţinând cont de faptul că doamna Olguţa Vasilescu e tot ministrul Muncii. Deocamdată vor fi proteste ale poliţiştilor şi ale medicilor, care tocmai ne-au anunţat că au nemulţumiri. Totuşi, dacă primul ministru este atât de bărbat cum a zis, şi face ordine şi disciplină, o pune şi pe doamna ministru la ordine şi disciplină”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Bogdan Hosu. În plus, Cartel Alfa cere eliminarea de urgenţă a deciziei de acordare a indemnizaţiei de hrană pentru angajaţi, care ia locul bonurilor de masă. “În continuare ne mirăm de anumite politici, cum ar fi şi această indemnizaţie de hrană. Gaura la buget pe care o vor produce aceste indemnizaţii este de circa 1,5, spre 2 miliarde de lei, rezultaţi din neimpozitare. Pe mine mă deranjează discriminarea care se face între sectorul economic şi sectorul de stat. 3,4 milioane de lucrători din sectorul privat nu beneficiază de aceste indemnizaţii de hrană neimpozabile, la fel ca cei 1,2 milioane de bugetari. Statul poate acorda sume neimpozitabile, dar ANAF execută privatul, dacă ar vrea să facă acelaşi lucru”, mai spune Hosu.
Profesorii rămân cu poziţia inferioară în grilă
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a protestat cu vehemenţă, încă de la început, împotriva Legii salarizării, mai ales din cauza nedreptăţilor care li se fac profesorilor prin poziţionarea inferioară în grila de salarizare. Profesorii membri de sindicat FSLI au şi anunţat declanşarea unor proteste chiar înainte de probele scrise pentru examenul de bacalaureat şi în timpul Evaluării Naţionale, dar au renunţat ulterior la proteste, pentru a nu afecta elevii. În schimb, sidicatul Spiru Haret nu a pus problema protestelor şi nici după promulgarea legii nu intenţionează să facă vreo acţiune. Legislaţia spune pune foarte clar că împotriva unei legi adoptate nu se pot declanşa acţiuni de protest. Se pare că încasările la bugetul de stat nu se încadrează în ceea ce s-a prevăzut iniţial. Să avem o poziţionare mai bună în grilă însemna să existe 10 miliarde lei la buget în plus”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Marius Nistor, liderul federaţiei Spiru Haret.
Medicii au făcut o sesizare la Administraţia prezidențială, pe 28 iunie, în legătură cu articolul din lege care-i obligă să muncească până la epuizare, dar se pare că preşedintele era mult mai preocupat cu alte lucruri. Părerea mea este că preşedintele nu a acţionat în interesul cetăţenilor când a promulgat legea, ca şi în cazul pensiilor speciale ale politicienilor. Bogdan Hosu, preşedintele Cartel Alfa
Citește pe Antena3.roCare sunt fructele și legumele toxice. Numărul celor cu pesticide peste limitele legale s-a dublat față de anul trecut