x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele din Învăţământ atacă OUG 114

Sindicatele din Învăţământ atacă OUG 114

de Diana Scarlat    |    11 Ian 2010   •   00:00

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a sesizat ieri Avocatul Poporului (AP), cu privire la unele articole din Ordonanţa de Urgenţă privind reducerea a 15.000 de posturi din sector. FSLI susţine că măsura este neconstituţională şi solicită AP să sesizeze, la rândul său, Curtea Constituţională.



Sindicaliştii argumentează în sesizarea către AP că Ordonanţa de Urgenţă 114/2009 blochează majorarea cuantumului punctului de pensie pentru luna decembrie a fiecărui an, cu cel puţin rata inflaţiei prognozată pentru anul bugetar următor, aşa cum prevedeau dispoziţiile articolului 80, alineatul 1 din Legea 19/2000. "Vă rugăm să observaţi că această ordonanţă de urgenţă este neconstituţională şi a fost emisă cu încălcarea prevederilor articolului 1, alineatul 5, aticolului 102, alineatul 1 şi 2, articolelelor 41, 47, 53, alineatul 1, articolului 115, alineatul 6, şi articolului 114 din Constituţia României", arată FSLI. Liderii federaţiei mai spun că Executivul a elaborat această Ordonanţă de Urgenţă fără consultarea a cel puţin unuia dintre organismele sociale interesate în realizarea politicii interne, respectiv Consiliul Economic şi Social (CES), procedură obligatorie, prevăzută prin lege.

ANTICONSTITUŢIONAL.
Sindicatele din Învăţământ arată şi că OUG 114/2009 afectează drepturile constituţionale ale personalului didactic, respectiv dreptul la un nivel de trai decent, dar şi dreptul la muncă şi la protecţia socială a muncii, se mai arată în sesizare. "Textul criticat încalcă şi prevederile articolului 53, alineatul 1, din Constituţie, care reglementează expres şi limitativ în ce cazuri exerciţiul unor drepturi şi libertăţi poate fi îngrădit", se mai arată în sesizarea transmisă Avocatului Poporului.

CALCULE MATEMATICE. Liderii FSLI mai spun că măsura a fost luată pe baza unor calcule matematice, urmând să producă haos în sistem. "S-ar putea să avem surplus de personal în anumite judeţe, în timp ce în altele va mai fi nevoie de profesori. Noi am constatat că se face contabilitate la Educaţie. Din bugetul Educaţiei, doar 33% reprezintă cheltuielile de personal din preuniversitar. 67% reprezintă partea de universitar şi de investiţii şi considerăm că ar trebui să se facă o atentă analiză şi asupra acestora, nu doar asupra celor din preuniversitar", explică Liviu Pop, secretarul FSLI.

Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, spune că această ordonanţă nu duce la îmbunătăţirea actului de educaţie şi este scoasă din contextul general. Liderii FSLI susţin că "15.000 de posturi înseamnă 15.000 de oameni, cu toate că Ministerul încearcă să spună că nu este aşa". "Normal trebuia să se plece de jos în sus, să se vadă câţi copii sunt, de câte clase este nevoie, nu să se dea o măsură prin care să scadă calitatea actului educaţional", mai precizează Liviu Pop.

PENTRU NEGOCIERI.
Cele patru măsuri pe care Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, le-a propus sindicaliştilor săptămâna trecută, pentru a fi negociate în vederea eficientizării costurilor legate de aplicarea Ordonanţei 114/2009 privind reducerea posturilor din sistem cu 15.000 în 2010 sunt următoarele: creşterea numărului de ore pentru directori şi directori adjuncţi la 6-12 ore pe săptămână în funcţie de mărimea şcolii; renunţarea la norma didactică de predare cu două ore pe săptămână pentru personalul didactic cu gradul I şi cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani; majorarea efectivelor minime de preşcolari şi elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ; şi organizarea claselor I, a V-a şi a IX-a din unităţile de învăţământ din mediul urban la limita maximă prevăzută de lege de 30 de elevi.  

×
Subiecte în articol: observator