x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele protestează vinerea

Sindicatele protestează vinerea

de Diana Scarlat    |    06 Oct 2010   •   00:00
Sindicatele protestează vinerea
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Liderii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit miercuri la sediul Consiliului Economic şi Social (CES), pentru a pune la cale mitingul de mare amploare anunţat încă din vară. Decizia de miercuri a sindicaliştilor a fost să mai aştepte răspunsuri din partea Guvernului şi a preşedintelui Băsescu până la 22 octombrie, în această perioadă urmând să se organizeze pichete în teritoriu, la sediile partidelor de guvernământ şi chiar în faţa caselor parlamentarilor.



Pe noul calendar, sindicaliştii uniţi vor protesta vinerea. "Ne propunem ca în fiecare vineri, începând chiar de la 8 până la 22 octombrie, să pichetăm sediile partidelor din arcul guvernamental şi există o decizie ca şi locuinţele parlamentarilor să fie pichetate", a declarat Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia. Petcu a spus că liderii de sindicat îşi propun ca până la data de 23 octombrie să discute cu toate grupurile parlamentare, atât cele din arcul guvernamental, cât şi cu cele din opoziţie, pentru a le prezenta setul lor de revendicări. Dacă nu vor primi răspunsuri favorabile, sindicaliştii ameninţă că vor scoate 80.000 de oameni în stradă la sfârşitul lunii şi vor cere demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.

"Luăm în calcul organizarea unei acţiuni de protest de mare anvergură în perioada 25-30 octombrie. Vă reconfirm că este vorba despre o acţiune la care vor participa cel puţin 75.000-80.000 de sindicalişti, dar vrem să aducem alături de noi şi bucureştenii", a adăugat Marius Petcu. Formele de protest s-ar putea diversifica. "Sunt şi alte posibilităţi de protest, de la blocarea drumurilor europene până la întreruperea lucrului de către fiecare angajat", a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS "Cartel Alfa".

Decizia a fost îmbrăţişată de toţi liderii confederaţiilor sindicale, iar angajaţii vor fi încurajaţi să protesteze prin toate mijloacele, folosind metode atipice atunci când legislaţia îi împiedică să-şi desfăşoare acţiunile. Spre deosebire de grevă, întreruperea voluntară a lucrului ocoleşte cumva litera legii, fără s-o încalce, ca şi traversarea unui drum de un grup mare de oameni, fără întrerupere, ducând la blocarea drumului. Pentru aceste acţiuni nu este nevoie de aprobare din partea autorităţilor, iar protestatarii nu pot fi amendaţi în consecinţă. La ultimul miting neautorizat, cel în urma căruia preşedintele Băsescu a renunţat la escorta Poliţiei, zece lideri sindicali au primit amenzi de câte 10.000 de lei, pentru că nu aveau autorizaţie pentru marş şi pentru mitingul de la Cotroceni.

"Trebuie să facem tot ce putem, iar de data asta vom face împreună. Detaliile le va stabili o echipă care se va ocupa de organizare. Cu legislaţia noastră, ca să ajungem să facem grevă generală, avem foarte multe piedici şi este posibil ca multe dintre sectoare să nu poată face grevă", explică Liviu Apostoiu, vicepreşedinte CNS Cartel Alfa. O acţiune de acest fel a fost organizată "spontan" de şoferii RATB, care în această primăvară au refuzat într-o zi să se urce la volan, cerându-şi drepturile salariale.

×
Subiecte în articol: observator