Saddam Hussein a facut victime si dupa moarte. Mai exact, executia luiâ¦
Aparent, simple imagini: executia lui Saddam Hussein. Un reportaj senzational. A adus audienta posturilor de televiziune. Dar a distrus vieti: copii din mai multe tari s-au sinucis! Imaginea poate poate fi un pericol. Iar copiii sunt cei mai vulnerabili. Ei isi construiesc lumea din ceea ce vad. PRIMELE VICTIME.Sergio Pelico, un copil american din Houston, Texas, a fost gasit mort in ajunul Revelionului in camera sa. Avea o franghie infasurata in jurul gatului, legata de patul suprapus. Politia a considerat ca moartea micutului a fost accidentala. Era un copil vesel si foarte curios, care a vrut sa experimenteze ceva... Cu o zi inainte de accident, el a urmarit reportajul televizat despre moartea lui Saddam. A vazut inclusiv momentul in care fostului presedinte irakian i s-a pus streangul de gat. Se uita la stiri impreuna cu unchiul sau. "Inca din jurul varstei de 5-6 ani, copiii transpun si manipuleaza in jocul lor roluri care-i impresioneaza si ii atrag (politist, vatman, vanzator, medic etc.). De la difuzarea scenei executiei pana la producerea tragediei nu este decat un pas", spune psihologul Ana Bogdea. MOARTEA PE ECRAN. Au urmat si alte victime. Vineri, 5 ianuarie, un baiat de 10 ani s-a spanzurat la Londra, mimand executia lui Saddam Hussein. In alta parte a lumii, India, s-a spanzurat si o fetita, dupa ce a urmarit aceleasi imagini. Moon Moon avea 15 ani. Ii spusese tatalui sau ca "un patriot a fost spanzurat" si ca vrea sa simta durerea pe care a cunoscut-o Saddam in timpul executiei. N-a fost luata in serios. Adolescenta a devenit depresiva dupa ce a vazut executia. S-a uitat continuu la imaginile socante timp de cateva zile si a refuzat sa manance sambata si duminica in semn de protest. Apoi s-a sinucis.AFP PHOTO/MEDIAFAX DEMOCRATIA tv. Mai multi copii s-au sinucis in diverse parti ale lumii dupa ce au urmarit imaginile socante ale executiei lui Saddam Hussein, difuzate pe posturile de televiziune si pe internet |
Citește pe Antena3.ro
Nu se interzice
Ralu Filip, presedintele Consi-liului National al Audiovizualului, spune ca acest gen de imagini nu poate fi interzis. Dar exista posibilitatea de a i se diminua efectele negative. "La stiri, astfel de imagini trebuie difuzate cu avertizarea prealabila a publicului. Si fara reluarea nejustificata a imaginilor, care poate accentua starea emotionala", explica Ralu Filip. "Daca nu se difuzeaza imaginile, pot aparea speculatii"
|
"Gestul acestor copii este un semnal de alarma. In egala masura, la adresa realizatorilor de programe tv si a parintilor, care nu de putine ori isi «abandoneaza» copiii in fata televizorului sau a calculatorului, acestea constituind sursa informatiei, dar si a educatiei lor"
Ana Bogdea psiholog |