x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sisteme de supraveghere video in Capitala

Sisteme de supraveghere video in Capitala

de Monica C. Andrei    |    10 Noi 2005   •   00:00
Sisteme de supraveghere video in Capitala

In principalele intersectii din Capitala ar putea fi montate radare fixe si sisteme video de supraveghere. Soferii indisciplinati vor putea astfel primi acasa, in plic, amenda insotita de o fotografie care sa demonstreze greseala.

In principalele intersectii din Capitala ar putea fi montate radare fixe si sisteme video de supraveghere. Soferii indisciplinati vor putea astfel primi acasa, in plic, amenda insotita de o fotografie care sa demonstreze abaterea. Deocamdata, ideea a fost transformata intr-un proiect-pilot care urmeaza a fi discutat in Consiliul General.

Este vorba despre un sistem integrat de supraveghere a modului in care se circula, pus la cale de Centrul Regional pentru Siguranta Rutiera (IRSA) impreuna cu Primaria Capitalei si Politia Rutiera.

In 14 intersectii si 22 de aliniamente din Bucuresti, denumite puncte negre din cauza numarului mare de accidente, vor fi amplasate radare fixe complet echipate, sisteme de detectie a trecerii pe rosu si sistem video de supraveghere care vor surprinde greselile seferilor. Datele vor fi transmise la un sistem centralizator care va emite dovada contraventiei.

Acoperirea costurilor de exploatare, de intretinere a echipamentului, de prelucrare a datelor si garantia sistemelor se fac prin alocarea catre IRSA a unui anumit procent din sumele incasate in urma exploatarii sistemului instalat. Primaria Capitalei ar pune la dispozitie locatiile de instalare a sistemelor, iar IRSA ar veni cu intreaga tehnologie.

"Nu am stabilit inca procentul care ne va reveni, insa acesta va fi folosit pentru alte proiecte. Suntem in discutii. Nu pot sa va spun decat ca, la un calcul aproximativ, Primaria Capitalei ar incasa anual din amenzi 40-50 de milioane de euro", ne-a spus Dana Baciu, reprezentant IRSA.

MINICOMPUTERE. In cadrul proiectului ar urma sa se instaleze 77 de sisteme automate de depistare a trecerii ilegale pe culoarea rosie, 55 de sisteme automate de depistare a depasirii vitezei legale si un dispecerat integrat de procesare a informatiilor culese de sistemele implementate.

"Sunt niste minicomputere. In momentul in care trece cineva pe rosu de declanseaza bucla virtuala. Soferul respectiv va primi acasa amenda si fotografia care sa demonstreze greseala. Nu poti sa mai negociezi, nu poti sa minti si mai ales nu poti fi iertat. Astfel, se democratizeaza amenda", a mai spus Baciu.

Daca proiectul va fi aprobat de consilierii generali, printre intersectiile care vor beneficia de acest sistem se vor numara: Piata Unirii, Piata Romana, Podul Marasesti, Piata Universitatii, Piata Victoriei, Soseaua Bucuresti-Ploiesti, Kiseleff, Bulevardul Aviatorilor, Drumul Taberei, Bulevardul Timisoara.

Initial, proiectul a fost prezentat consilierilor generali in urma cu cateva saptamani, dar discutiile nu au dus la nici o concluzie. Pentru a nu exista nici o suspiciune, IRSA a prezentat proiectul si Ministerului de Finante, de la care asteapta un raspuns.
×
Subiecte în articol: observator