Braconaj excesiv, tone de gunoaie, renaturare cu incetinitorul, clien-tela politica, decizii ilegale, abuzuri, sentinte judecatoresti defavorabile, animale semisalbatice care distrug mediul. Acesta este bilantul unui an si jumatate de guvernare liberala in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
20 DE LUNI DE GUVERNARE LIBERALA
Braconaj excesiv, animale semisalbatice care distrug mediul, tone de gunoaie, renaturare cu incetinitorul, clientela politica, decizii ilegale, abuzuri, sentinte judecatoresti defavorabile.
Acesta este bilantul unui an si jumatate de guvernare liberala in Delta Dunarii, zona pe care ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a denumit-o "perla coroanei" si a promis ca va avea grija ca administrarea sa sa devina model pentru toate rezervatiile si zonele protejate din Romania. S-a ales praful de promisiunile ministrului, dar nimeni nu recunoaste, autoritatile locale preferand sa minta si sa disimuleze la fel ca guvernantii. S-a vazut la sfarsitul saptamanii trecute la Tulcea, la sedinta Consiliului Stiintific al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, forul care, format din academicieni, profesori, ingineri, cercetatori, hotara pana nu demult destinele Deltei si care acum s-a transformat doar in comitet consultativ.
GUNOAIE Si JEEPURI. La sedinta au fost prezentate "realizarile" ARBDD: continuarea unor proiecte ale fostei guvernari, achizitii de calculatoare si jeepuri, reabilitari de cantoane si multe planuri si proiecte pentru care nu exista finantare. Nerealizari? Prea putini bani, lipsa cadrului legislativ, gripa aviara. Nici un cuvant despre haosul care domneste in Delta, despre epavele care sufoca Rezervatia, despre politizarea ARBDD si satisfacerea intereselor de partid, despre abuzuri. Doar referiri succinte la gunoaie, animale semisalbatice, ritmul foarte lent in care se desfasoara programul de reconstructie ecologica a Deltei. Discutii despre zona costiera, pentru care ministerul cere un Masterplan (desi acesta exista de cativa ani) si instalatiile eoliene (desi in Dobrogea exista una singura in momentul de fata).
NEPROFESIONALISM. Un punct important al discutiei a fost raportul privind starea mediului din Rezervatie. In loc sa li se prezinte date despre factorii care determina situatia si tendintele din Rezervatie, invitatilor li s-a servit un raport care l-au numit "ambiguu si in coada de peste" din care nu au putut afla tot ce ii interesa: cum este intr-adevar in Delta Dunarii. Academicienii s-au aratat nemultumiti si au cerut mai multe detalii despre acest subiect, despre care au spus ca este "singurul care conteaza cu adevarat". Toate lipsurile raportului, ca si multitudinea de informatii de interes trecute sub tacere au fost explicate de reprezentantii ARBDD drept "scapari". Intrebarea care se pune este cum stau lucrurile in alte situri naturale daca in "Perla coroanei" este acest haos, aceasta lipsa de transparenta si se fac atatea ilegalitati pentru a satisface interesele economice ale actualei puteri.Citește pe Antena3.ro