x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Slujba de Inviere transmisa pe net

Slujba de Inviere transmisa pe net

08 Apr 2004   •   00:00

Zeci de mii de constanteni sunt asteptati, sambata noapte, la Slujba Invierii, oficiata de Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, in Parcul Tabacariei, urmand ca pentru prima data in Romănia slujba sa fie transmisa pe Internet.

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Tomisului, Liliana Naclad, a fost cea care a anuntat, ieri, aceasta noutate a Bisericii Ortodoxe Romane.

Pregatiri

Pentru Noaptea Invierii, Arhiepiscopia a pregatit 20.000 de faclii, iar dupa slujba alaiul clerical, condus de IPS Teodosie, se va indrepta in procesiune spre Biserica Sfintii Trei Ierarhi din cartierul constantean Tomis Nord. Procesiunea va urma traseul bulevardul Alexandru Lapusneanu - strada Dispensarului, pana la Biserica Sfintii Trei Ierarhi, unde este oficiata Sfanta Liturghie a Invierii. Liliana Naclad a spus ca in Ziua Invierii Domnului, incepind cu ora 13:00, la Catedrala Arhiepiscopala va avea loc slujba celei de-a doua Invieri, in cadrul careia Evanghelia Pascala va fi citita in limbile de circulatie internationala, dar si in greaca si latina.

Program

Tot duminica, seara, de la ora 18:00, Casa de Cultura a Sindicatelor din Constanta va gazdui traditionala intalnire de Pasti a IPS Teodosie cu clerul si credinciosii constanteni, carora le va imparti pasca si oua rosii. Seara se va incheia cu un concert de muzica religioasa, sustinut de corurile seminariilor teologice din Constanta si Tulcea.

Luni, in Saptamana Luminata, incepand cu ora 9.00, IPS Teodosie va oficia la Tulcea, in Biserica Buna Vestire, Sfanta Liturghie, dupa care, insotit si de cei 17 membri ai coralei Harisma, se va opri la Centrul Cultural din Mangalia, pentru a imparti si aici bucuria praznicului Invierii. A treia zi de Pasti, Arhiepiscopul Tomisului este asteptat la Penitenciarul Poarta Alba, unde ii va cerceta duhovniceste pe detinuti, care vor primi, pe langa binecuvantarea Sfintei Liturghii Arhieresti, pasca si oua.
Gina Anton


Site de cativa ani

Site-ul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului se gaseste la adresa www.arhiepiscopiatomisului.ro. La aceasta adresa, unde in noaptea Invierii se va putea urmari slujba din Parcul Tabacariei, se gasesc numeroase alte informatii privind ortodoxia tomitana (lista ierarhilor dobrogeni si a bisericilor si manastirilor din Dobrogea), privind vietile sfintilor dobrogeni (Sfantul Apostol Andrei, Sfantul Ioan Casian sau Cuviosul Dionisie cel Mic) sau istoricul crestinismului cu specific local (bisericutele rupestre de la Murfatlar, marturii arheologice crestine, descoperirile de la Halmyris). Exista si un capitol distinct unde se gasesc rugaciuni, acatiste, rugaciuni pentru copii sau predici. De asemenea, pe site se gaseste calendarul ortodox.

×
Subiecte în articol: observator