x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SNP Petrom - Lider sindical arestat pentru coruptie

SNP Petrom - Lider sindical arestat pentru coruptie

18 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Vicepresedintele sindicatului petrolistilor de la schela Marghita a SNP Petrom, Ioan Kovacs, a fost arestat ieri pentru ca a luat spaga. Vicepresedintele sindicatului petrolistilor de la schela Marghita a SNP Petrom, Ioan Kovacs, a fost arestat ieri de Tribunalul Bihor pentru trafic de influenta. Procurorii anticoruptie de la Oradea il cerceteaza pe Kovacs pentru primirea unor spagi in schimbul carora a promis influentarea conducerii societatii petroliere.
MIRUNA PASA

Liderul sindical a fost retinut acum doua zile dupa ce a ajuns in atentia Parchetului Anticoruptie prin denuntul facut de un om de afaceri din Salaj, Gavril Neaga, ne-au declarat surse judiciare. Potrivit procurorilor, in anul 2000 Kovacs ar fi beneficiat, prin firma denuntatorului, de lucrari de constructie, in valoare de 4.900 de euro la casa proprietate personala. In schimbul unei case frumoase liderul sindical ar fi promis ca, in calitatea pe care o are, va interveni la conducerea SNP Petrom - sucursala Suplac pentru ca firma omului de afaceri, Adelcons Drighiu, sa semneze contracte cu compania petroliera.

A DOUA SPAGA. Kovacs este de asemenea acuzat ca in perioada 2001-2003 ar fi cerut si primit de la acelasi om de afaceri, devenit denuntator, echivalentul in lei a sumei de 4.000 de dolari. In schimbul celei de-a doua spagi liderul sindical ar fi promis ca va folosi influenta pe care o are asupra unui functionar din centrala SNP Petrom pentru ca afaceristul sa primeasca produse petroliere in schimbul constructiilor executate pentru societatea nationala de petrol. Anchetatorii sustin ca Ioan Kovacs a incercat acum cinci zile sa-l convinga pe unul dintre martori sa dea declaratii mincinoase. "In urma interventiilor facute de liderul sindical, valoarea lucrarilor pe care firma Adelcons le-a executat la cantina sucursalei Suplac a SNP Petrom a fost umflata de cel putin zece ori", a declarat agentiei Mediafax Tiberiu Sighiartau, procuror in cadrul PNA Oradea. Kovacs a negat toate acuzatiile care i se aduc. Surse judiciare ne-au declarat ca procurorii vor verifica daca spaga a ramas integral la liderul sindical sau a fost impartita cu alti angajati ai SNP Petrom.

SINDICALISTI CONTROVERSATI

Liderul sindical Ioan Kovacs de la Schela de foraj Marghita a SNP Petrom este in subordinea controversatului sef al Federatiei Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) Petrom, Liviu Luca. Afacerist si sindicalist, Liviu Luca controleaza unul dintre cele mai mari si bogate sindicate din Romania, FSLI Petrom. Federatia este actionara la o sumedenie de firme printre care si bine cunoscuta Petromservice, care beneficiaza de supercontracte monopoliste cu gigantul Petrom. FSLI Petrom, condusa de Luca, mai detine pachete importante de actiuni la Banca Romexterra. Liviu Luca a fost membru in Consiliul de Administratie al FPS in timpul mandatului lui Radu Sarbu si detine o avere ce depaseste circa 400 milioane de dolari. FSLI Petrom mai controleaza cotidianul Ziua si posturile de televiziune Prima TV, Realitatea TV, Alpha TV. (Gabi Golea)
×
Subiecte în articol: observator petrom kovacs sindical