x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Societatea de canalizare din Baia Mare acuză Compania Remin de contaminare cu metale grele

Societatea de canalizare din Baia Mare acuză Compania Remin de contaminare cu metale grele

de Agerpres    |    12 Aug 2014   •   18:29
Societatea de canalizare din Baia Mare acuză Compania Remin de contaminare cu metale grele

Societatea de utilităţi publice "Vital" Baia Mare învinuieşte Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase - Remin Baia Mare de deversarea de ape cu conţinut de metale grele în sistemul de colectare publică, ape ce ajung în staţia de epurare.

Din aceste motiv, Comisariatul Judeţean Maramureş al Gărzii Naţionale de Mediu a sancţionat recent "Vital" cu plata unei amenzi de 50.000 lei.

Juristul companiei "Vital" Baia Mare, Radu Micle, susţine că principalul vinovat pentru această situaţie este compania Remin, din cauza evacuării apelor neautorizate în reţeaua urbană.

"Această situaţie e mult mai veche, însă acum s-a constatat că fenomenul continuă, iar inspectorii Gărzii de Mediu fac vinovat Vitalul de acest fapt. Apa cu reziduuri ajunge în reţeaua publică de ape uzate dintr-o galerie de mină închisă, situată la poalele unui deal, chiar pe o stradă din municipiul Baia Mare. Practic, Remin care administrează o lucrare aflată în conservare evacuează prin racordarea neautorizată ape uzate în sistemul public de colectare", a declarat, marţi, Radu Micle.

Potrivit specialiştilor din cadrul companiei "Vital", apele de mină conţin minerale grele în concentraţii peste limitele admise, care ulterior se regăsesc în nămolul rezultat în procesul tehnologic de epurare.

Deşi Vital a făcut numeroase notificări către Remin de a identifica o soluţie tehnică privind descărcarea apelor uzate încât să nu ajungă în reţeaua publica de canalizare, compania minieră n-a oferit niciun răspuns.

Specialiştii susţin că nămolul rezultat din activitatea staţiei de epurare Baia Mare nu poate să fie valorificat din cauza încărcării cu metale grele, neconforme legislaţiei. Astfel, reţetele clasice de valorificare a nămolului, cele materiale (agricultură, fabricarea cimentului), cele energetice (fermentarea anaerobă, incinerarea, gazeificarea) respectiv depozitarea acestora nu au putut fi puse în practică din cauza conţinutului ridicat în arsen, plumb, zinc, cupru şi alte metale neferoase.

Administraţia companiei Vital este hotărâtă să folosească toate demersurile legale împotriva Remin pentru putea valorifica pe piaţa regională nămolurile rezultate în urma epurării.

Reprezentanţii Remin n-au fost în măsură să ofere o explicaţie pe marginea situaţiei invocate de compania "Vital".

×