x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Solutii de avarie in cazul Camatarilor

Solutii de avarie in cazul Camatarilor

13 Sep 2004   •   00:00

Razboi pe viata si pe moarte intre procurori si aparatori pe marginea dosarului fratilor Camataru. Decat sa-i vada pusi in libertate din cauza unor vicii de procedura invocate de avocati, procurorii au muncit tot week-end-ul trecut sa intocmeasca noi dosare in baza carora sa poata cere alte mandate de arestare pentru capii lumii interlope.

MIRUNA PASA

Cazul Camatarilor ar fi trebuit sa ramana un simplu dosar impotriva lumii interlope bucurestene. Un caz cu presupusi pesti si prostituate, recuperatori, talhari si santajisti. S-a transformat insa intr-un razboi al nervilor care risca sa arunce in aer intreaga ancheta si sa puna din nou imaginea justitiei intr-o pozitie incomoda. Si nu pentru ca nu ar fi probe suficiente. Ci pentru ca cineva, la un moment dat, a gresit niste norme de procedura penala sau le-a interpretat altfel decat era corect. S-a nimerit sa fie vorba depre reglementari care daca sunt incalcate au ca sanctiune nulitatea absoluta. Este vorba despre mandatele de arestare preventiva si despre cine ar fi trebuit sa le emita ca sa fie legale.

PRECEDENTUL. Curtea de Apel Bucuresti va decide astazi daca Nutu, Sile si complicii lor au stat legal sau nu dupa gratii pana acum. Exista deja precedentul in care aceeasi instanta a decis ca mandatele de arestare ale ultimilor inculpati din dosar erau nule pentru ca fusesera emise de o instanta necompetenta. Teoretic, si ceilalti 18 ar putea beneficia de aceeasi decizie pentru o eroare de procedura pe care nu si-o asuma nimeni. Este vorba despre persoane acuzate de crima organizata, trafic de persoane, sechestrari, proxenetism, talharie si santaj, care la sfarsitul acestei zile ar putea fi libere. Pana la urma este vorba despre credibilitatea autoritatilor si despre capacitatea lor de a face sau nu ceva impotriva infractorilor. Parchetul continua sa sustina ca nu a gresit, avocatii spun ca toti inculpatii sunt tinuti ilegal in arest, iar judecatorii au stabilit pana acum ca mandatele sunt nule. Dar nimeni nu stie sa spuna cum era totusi corect. Iar daca maine s-ar ivi o situatie similara, conflictul ar fi acelasi, legislatia la fel de neclara si interpretabila.

CONTRAATAC. Surse judiciare ne-au declarat ca eliberarea inculpatilor pare foarte probabila. Ca sa nu-si scape musteriii din mana, procurorii au scos sambata de la naftalina metoda-soc folosita in astfel de situatii neplacute. Cu o zi inaintea deciziei Curtii de Apel i-au chemat pe toti inculpatii si i-au cadorisit cu cate una, doua acuzatii noi. Vasile Balint, zis Sile Camataru, are, de exemplu, o inselaciune proaspata. Adrian Panduru, zis Limba, acuzat initial doar de proxenetism, a fost invinuit pentru trafic de persoane si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

S-a creat astfel un dosar proaspat in care se pot cere oricand noi mandate de arestare si daca judecatorii vor hotari ca mandatele initiale sunt nule, intervine planul B: noi invinuiri, noi arestari preventive.

CAZURI CU PROBLEME

Nu mai departe de acum cinci luni, guru Gregorian Bivolaru a reusit sa scape din cauza aceleiasi probleme de procedura: necompetenta instantei care a emis mandatul de arestare.

Acum este de negasit. Fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache a fost la un pas de eliberare pentru ca un complet gresit format ii prelungise mandatul. Fostul director al PECO Arad, Dan Boric, si fostul director al Bancii Carpatica Timisoara, Ilie Stana, acuzati de Parchetul Anticoruptie in cazul baronului PSD Gheorghe Medintu, au scapat de arestul preventiv tot dupa o greseala de procedura. La fel si politistii de la Sectia 5 acuzati de complicitate cu hotii de combustibil, rearestati dupa un recurs in anulare menit sa indrepte erorile.

×
Subiecte în articol: observator