x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Soluţii inedite pentru educaţie

Soluţii inedite pentru educaţie

de Robert Kiss    |    06 Aug 2015   •   17:46
Soluţii inedite pentru educaţie
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Conform ultimelor previziuni ale Ministerului Educaţiei, până în anul 2025 numărul elevilor ar putea să scadă cu 40%. Acest lucru ar avea implicaţii majore asupra captialu¬lui uman şi al forţei de muncă. Cu un astfel de sistem, departe de a fi reformat, aleşii se întrec în legi care ar trebui să rezolve problemele elevilor.

Avertismentul ministerului, cuprins în Strategia Naţională pentru Învăţământ, este însoţit de cifre îngrijorătoare în ceea ce priveşte abandonul şcolar, dar şi de o serie de probleme pe care le are sistemul educaţi¬onal. Pentru a rezolva problema, în Parlament au fost depuse mai mul-te proiecte care modi¬fica Legea Educaţiei. O problemă găsită de senatori şi deputaţi în sistemul de învăţământ este programul. Mai mulţi parlamentari de la toate partidele politice au depus o lege care prevede ca elevii din învăţă¬mântul primar, gimnazial şi liceal să aibă program doar dimineaţa. Astfel, spun aleşii, nu va fi afec¬tată performanţa elevilor. Con-form expunerii de motive, eficienţa ma-ximă a copiilor este între orele 8 şi 13. Iniţiatorii legii dau de înţeles că au şi susţi¬nerea părinţilor, care, în trecut au făcut o petiţie online pentru susţinerea învăţămân¬tului într-un singur schimb. Legea se află în dezbatere la Camera Deputaţilor şi a primit deja un aviz negativ de la Consi¬liul Economic şi Social pe motiv că, din lipsă de spaţiu, în multe şcoli şi licee cursurile sunt organi¬zate în două schimburi.
Fără politică în campusuri
Un grup de deputaţi şi sena¬tori de la PSD şi UNPR vrea să interzică desfăşurarea activită-ţilor de natură politică în campu¬surile universitare. Vor fi scoase în afara legii acţiunile de cam-panie electorală şi de promovare a politicienilor. Aceştia îşi moti¬vează demersul susţinând că la următoarele campanii electorale, de anul viitor, campusurile unită¬ţilor sau instituţiilor de învăţă¬mânt vor fi din nou populate cu evenimente şi acţiuni electorale care vor afecta procesul de pre-gătire al studenţilor şi îi vor înde¬părta de la procesul de învăţare. O interdicţie similară există deja în unităţile din învăţământul preuniversitar, însă studenţii sunt persoane majore, având deja drepturi electorale depline. În plus, mai toate partidele au organizaţii specializate pentru activitatea politică a studenţilor.

Bani pentru afterschool
Un alt proiect de lege, semnat de deputaţii PNL Claudia Boghi-cevici şi Raluca Turcan, propune finanţarea de la stat a progra¬mului Şcoala după şcoală. Părinţii elevilor de până în clasa a 4-a ar urma să primească un tichet lu-nar de 200 de lei cu scop exclusiv educaţional pentru plata servici¬ilor de tipul afterschool.
 

×