x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Solutii: mediere, convingere, forta

Solutii: mediere, convingere, forta

01 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Raportorul Consiliului Europei in problema deltelor europene a prezentat concluziile vizitei de documentare in problema Bistroe.
ALEXANDRU NASTASE

Click pentru a mari imaginea
RAPORT. Canalul Bistroe a fost monitorizat timp de cateva zile de responsabilul european
Ucraina este parte semnatara a conventiilor si tratatelor internationale privind protectia mediului si este mai mult decat rezonabil sa le cerem sa-si respecte obligatiile asumate la semnarea acestora, a spus ieri olandezul Leo Platvoet, raportor european privind situatia deltelor europene. Prezent pentru cateva zile in Romania, Platvoet a spus ca a intreprins o vizita de documentare in privinta impactului construirii canalului Bistroe asupra mediului. Diplomat, raportorul olandez s-a ferit sa formuleze concluzii transante despre observatiile facute. "Inainte de a formula concluzii pertinente despre aceasta problema, este nevoie sa ma deplasez si in Ucraina, pentru a auzi si punctul de vedere al vecinilor dvs., motivatiile si argumentele lor. Unul din scopurile vizitei mele in Romania a fost sa aud de la oficialitatile romane despre cum se ocupa cele doua parti de problema din Delta Dunarii in raport cu obligatiile ce rezulta din conventiile internationale," a spus Platvoet. Olandezul a spus ca stie de tergiversarile si amanarile ucrainenilor si ca simte faptul ca nu exista o comunicare reala intre Romania si Ucraina in problema Bistroe. "Speram doar sa existe cooperare. Atat intre cele doua tari, cat si cu ajutor extern", a spus Platvoet. Oficialul european a subliniat ca a avut discutii atat cu oficialii Administratiei Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (ARBDD), cat si cu pescarii de pe bratul Chilia si cu investitorii care au concesionat activitatea de pescuit in zona. "Am observat doua utilaje ucrainene care efectuau lucrari pe bratul Chilia, in zona insulei Maican, dar nu pot spune daca lucrau la dragarea bratului sau efectuau doar lucrari de intretinere. Pescarii romani s-au plans de disparitia pestelui din apele Chiliei, dar nu am putut stabili daca acest fenomen depinde direct de prezenta utilajelor ucrainene in zona", a mai spus, diplomat, Platvoet.

MARTIE 2005. Oficialul european a spus ca spera sa ajunga in noiembrie si in partea ucraineana a deltei. "Am contactat partea ucraineana in incercarea de a organiza o vizita, dar mi s-a spus ca in momentul de fata este imposibil, din cauza alegerilor prezidentiale. Alegerile se incheie in aceasta duminica (n.r. - ieri), deci de luni incolo ar trebui sa ma poata primi", a precizat Platvoet. Raportul olandez trebuie formulat cel mai tarziu pana in martie 2005. "Daca raportul meu este adoptat de Comisia Europeana, acesta ar trebui sa duca la rezolvarea problemei. Vad rezolvarea partial prin mediere, partial prin convingere, partial prin forta", a punctat Platvoet.
OPINIE
In interventia sa, raportorul s-a ferit sa catalogheze drept o problema internationala construirea canalului Bistroe. Potrivit unor surse din cadrul ARBDD, Platvoet vede doar un conflict intre doua tari, Romania si Ucraina. "Este, de fapt, un conflict intre Ucraina si organizatiile internationale, ale caror tratate au fost semnate si de autoritatile de la Kiev, iar acum sunt incalcate. Speram ca europenii isi vor da seama de acest lucru si vor actiona in consecinta", au precizat sursele.
SPRIJIN
Secretariatul Conferintei Internationale a Programului UNESCO - "Omul si Biosfera" si-a exprimat profunda ingrijorare pentru ca zonarea Deltei Dunarii a fost realizata unilateral in cazul Bistroe. "Principalele ingrijorari ale UNESCO sunt nerespectarea rolului Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si faptul ca autoritatile ucrainene nu si-au onorat angajamentele de a coopera cu cele romane", a spus sambata guvernatorul Virgil Munteanu.
REACTII
Autoritatile romane spun ca ucrainenii au exagerat cand au anuntat ca au realizat un profit de 300.000 de dolari de pe urma canalului Bistroe. "Au sustinut ca au trecut 100 de nave pe Bistroe. Nu este adevarat. Am fost de nenumarate ori pe Chilia si abia daca am vazut trecand un vapor. Cred ca este o noua exagerare din partea vecinilor nostri, care incearca sa arate ca proiectul lor este foarte bun", ne-a declarat guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu.

×
Subiecte în articol: observator bistroe platvoet