x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şomajul tehnic: Ghidul contractelor de muncă pe perioada Stării de Urgenţă

Şomajul tehnic: Ghidul contractelor de muncă pe perioada Stării de Urgenţă

31 Mar 2020   •   11:50
Şomajul tehnic: Ghidul contractelor de muncă pe perioada Stării de Urgenţă

Un şomer „tehnic” primeşte o indemnizaţie cuprinsă între 1.000 şi 4.000 de lei net pe lună, plătită de stat. În calculul şomajului tehnic nu sunt incluse veniturile din bonusuri sau din tichete de masă. Nu toate companiile care şi-au întrerupt activitatea primesc banii de la stat.

 

În cazul în care există două sau mai multe contracte individuale de muncă şi se vor suspenda toate, indemnizaţia acordată va fi calculată pentru contractul cel mai avantajos pentru tine. În schimb, dacă unul dintre contracte rămâne activ pe perioada stării de urgenţă, nu vei beneficia de şomaj tehnic.

 

Ca să primeşti indemnizaţia de şomaj tehnic trebuie să depui, prin email la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, următoarele: cerere datată şi semnată de reprezentantul legal al operatorului economic şi declaraţie pe proprie răspundere şi lista salariaţilor care urmează să beneficieze de indemnizaţie, conform unui model care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii.

Plata se va face în contul angajatorului în termen de maxim 15 zile, iar angajatorul are obligaţia de a redirecţiona sumele către angajaţi în maxim 3 zile de la primirea sumei.

Costel Gîlcă este avocat specializat în dreptul muncii şi a realizat un ghid practic pentru antreprenori. El explică în detaliu dacă şi cum poţi accesa acest ajutor venit din partea Guvernului.

„Indemnizaţia este plafonată la 75% din salariul pe care fiecare angajat l-a avut. Atenţie: Ne referim aici la salariul din contractul individual de muncă, ce nu cuprinde bonusurile, adaosurile, primele şi nici tichetele de masă. Aşadar, 75% din salariul de bază”, spune Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.

Subvenţiile acordate de stat pentru cei care intră în şomaj tehnic variază între 1.000 şi aproximativ 4.000 de lei net, adică 75% din salariul minim sau din salariul mediu pe economie.

Pentru societăţile comerciale a căror activitate a fost suspendată prin ordonanţele militare 1 şi 2 pe 2020, statul suportă integral indemnizaţia de şomaj tehnic, asta însemnând pentru toţi salariaţii. Pentru societăţile comerciale în schimb, care au avut pierderi economice, dar care nu au fost închise prin cele două ordonanţe militare, statul suportă doar 75% din salariaţi. Aceasta înseamnă că diferenţa de 25% este suportată de către angajator.

Nu au dreptul la şomaj tehnic angajaţii al căror contract de muncă a fost suspendat de companie prin activarea clauzei de forţă majoră.

Firmele care vor să acceseze acest ajutor de la stat trebuie să depună actele online, la agenţia de ocupare a forţei de muncă aferentă sediului social al firmei.

Mediafax

×
Subiecte în articol: şomaj tehnic