
Model Releases: F Property Release: 2
Un şomer „tehnic” primeşte o indemnizaţie cuprinsă între 1.000 şi 4.000 de lei net pe lună, plătită de stat. În calculul şomajului tehnic nu sunt incluse veniturile din bonusuri sau din tichete de masă. Nu toate companiile care şi-au întrerupt activitatea primesc banii de la stat.
În cazul în care există două sau mai multe contracte individuale de muncă şi se vor suspenda toate, indemnizaţia acordată va fi calculată pentru contractul cel mai avantajos pentru tine. În schimb, dacă unul dintre contracte rămâne activ pe perioada stării de urgenţă, nu vei beneficia de şomaj tehnic.
Ca să primeşti indemnizaţia de şomaj tehnic trebuie să depui, prin email la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, următoarele: cerere datată şi semnată de reprezentantul legal al operatorului economic şi declaraţie pe proprie răspundere şi lista salariaţilor care urmează să beneficieze de indemnizaţie, conform unui model care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii.
Plata se va face în contul angajatorului în termen de maxim 15 zile, iar angajatorul are obligaţia de a redirecţiona sumele către angajaţi în maxim 3 zile de la primirea sumei.
Costel Gîlcă este avocat specializat în dreptul muncii şi a realizat un ghid practic pentru antreprenori. El explică în detaliu dacă şi cum poţi accesa acest ajutor venit din partea Guvernului.
„Indemnizaţia este plafonată la 75% din salariul pe care fiecare angajat l-a avut. Atenţie: Ne referim aici la salariul din contractul individual de muncă, ce nu cuprinde bonusurile, adaosurile, primele şi nici tichetele de masă. Aşadar, 75% din salariul de bază”, spune Costel Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii.
Subvenţiile acordate de stat pentru cei care intră în şomaj tehnic variază între 1.000 şi aproximativ 4.000 de lei net, adică 75% din salariul minim sau din salariul mediu pe economie.
Pentru societăţile comerciale a căror activitate a fost suspendată prin ordonanţele militare 1 şi 2 pe 2020, statul suportă integral indemnizaţia de şomaj tehnic, asta însemnând pentru toţi salariaţii. Pentru societăţile comerciale în schimb, care au avut pierderi economice, dar care nu au fost închise prin cele două ordonanţe militare, statul suportă doar 75% din salariaţi. Aceasta înseamnă că diferenţa de 25% este suportată de către angajator.
Nu au dreptul la şomaj tehnic angajaţii al căror contract de muncă a fost suspendat de companie prin activarea clauzei de forţă majoră.
Firmele care vor să acceseze acest ajutor de la stat trebuie să depună actele online, la agenţia de ocupare a forţei de muncă aferentă sediului social al firmei.
Mediafax
Peste 30.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. În total, 235.000 de...
Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, luni, că o eventuală eliminare a obligativității purtării măștii va fi luată în discuție doar după ce rata de vaccinare va ajunge la 70%. „Cu siguranță însă...
Joe Biden nu vrea să piardă timpul și a promis să semneze numeroase ordine executive încă din prima zi a preşedinţiei sale, remarcă AFP.
Schimbările climatice, pandemia, criza economică, nedreptăţile...
Vaccinare a debutat problematic la Petroșani, unde toate dozele de vaccin au fost congelate, deși acestea ar fi trebuit depozitate la o temperatură de 2 grade.
În urma greșelii, Direcția de Sănătate Publică...
Aleksei Navalnîi rămâne în arest pentru 30 de zile, până pe 15 februarie, a decis, luni, judecătorul din Himki, unde opozantul lui Vladimir Putin a fost judecat chiar în secția de poliție unde a fost dus după ...
Președinele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, se va vaccina, marți, la ora 10:00, Împotriva COVID-19, la Spitalul Universitar de Urgență Militar „Dr. Carol Davila”, a transmis Camera Deputaților.
De...
Viorica Dăncilă a anunțat că își va lansa o carte-interviu în care vorbește despre „provocările perioadei” în care a ocupat funcția de premier.
„Pentru a răspunde curiozităţii prietenilor şi...
Peste 300.000 de persoane eligibile în etapa a doua au fost programate pentru vaccinare în ultimele 3 zile, de când a fost lansată platforma, anunță, luni, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).
Potrivit...
Ministrul de Interne Lucian Bode trimite, luni, Corpul de Control la Timișoara, la o secție de poliție unde un ofițer este acuzat că-și amenință subalternii.
Între timp, polițistul de la Secția de Poliție ...
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, condamnă ferm arestarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi şi a cere eliberarea sa imediată.
''Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi la...
Un nou focar de COVID-19 a fost confirmat la Spitalul de Psihiatrie Jebel, după ce au fost înregistrate șapte cazuri noi de infectare, informează, luni, Direcția de Sănătate Publică Timiș.
Cel mai mare...
Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) a aprobat luni schimbarea destinației unor spații în centre de vaccinare și anunță că de miercuri se vor deschide două centre, unul la...
Piaţa de media din România a scăzut anul trecut cu 2,7%, până la 467 milioane de euro, iar în 2021 este aşteptată o revenire de 4%, până la 485 milioane de euro, susţinută în mod special de investiţii...
Judeţul Ilfov înregistrează o rată de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, de 4,16 cazuri la mia de locuitori, în scădere uşoară faţă de ziua precedentă, când incidenţa a fost de 4,38 la mia...
Temperaturile vor fi scăzute în majoritatea regiunilor țării, săptămâna aceasta, până vineri, apoi cresc în weekend. În următoarea săptămână de prognoză, temperaturile scad față de sfârșitul...