x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Somalia / O navă cu 11 marinari români a fost răpită de piraţi!

Somalia / O navă cu 11 marinari români a fost răpită de piraţi!

de Ovidiu Ciutescu    |    06 Mai 2009   •   00:00
Somalia / O navă cu 11 marinari români a fost răpită de piraţi!

Un cargou sub pavilion Antigua aflat în proprietatea unei companii germane a fost sechestrat de piraţii somalezi aseară, în Golful Aden. Opt dintre cei unsprezece marinari români sunt din Constanţa, restul fiind din Galaţi, Câmpina şi Pucioasa.



Potrivit reprezentantului Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu, incidentul s-a produs din nou pe culoarul securizat de navigaţie asigurat de forţele navale sub mandat NATO. Vasul comercial "Victoria", de 10.500 TDW, la bordul căruia se află şi 11 marinari români, membri ai Sindicatului Liber al Navigatorilor, realiza un voiaj între India şi Arabia Saudită, fiind încărcat cu orez.

"Am luat deja legătura cu firma de recrutare a personalului navigant prin intermediul căreia marinarii români s-au îmbarcat şi am primit toate asigurările că armatorul vasului va urma întocmai procedurile, deja cunoscute, pentru a stabili un contact cu răpitorii şi a depune diligenţele necesare pentru eliberarea echipajului şi navei. După cum s-a văzut până acum, cazurile similare în care au fost implicaţi marinari români au fost soluţionate cu bine, chiar dacă, uneori, negocierile cu răpitorii au durat peste o lună" - a declarat Mihălcioiu, citat de Agerpres.

Piraţii nu au formulat cererea de răscumpărare


Managerul firmei de crewing "Kru Maritime" din Constanţa, Cornel Panchici, prin care marinarii s-au nîmbarcat la bordul vasului, spune că ţine permanent legătura cu reprezentanţii armatorului, firma germană "Intersee Schiffahrts GmbH & Co". Conform Mediafax, Schiffahrts l-au asigurat că vor face tot ce le stă în putinţă pentru eliberarea marinarilor. Cornel Panchici a mai spus că până în prezent membrii echipajului nu au fost lăsaţi să ia legătura cu familiile lor, dar că acestea au fost anunţate despre situaţia lor. Comandantului i-a fost permis să vorbească o singură dată cu armatorul vasului Victoria, în momentul în care piraţii au pus stăpânire pe navă, pentru a anunţa răpirea, dar până în prezent aceştia nu şi-au făcut cunoscute cererile. "Probabil că în momentul în care nava va fi dusă în siguranţă într-unul din porturile din Somalia se vor putea afla mai multe şi despre oameni, despre care ştim că sunt bine, cât şi despre solicitările piraţilor", a mai spus Cornel Panchici.

În mometul în care a fost atacată, nava se afla pe culoarul de securitate. "Piraţii au pus stăpânire pe comandă şi pe navă şi se îndreaptă către zona Somaliei. Opt piraţii au urcat la bord desprinşi probabil dintr-un număr mai mare de bărcuţe care pescuiau în zonă. Nava era pe culoarul de securitate, era în convoi, şi a fost luată chiar de sub nasul navelor de război care asigură securitatea navelor în acea zonă", a declarat Mihălcioiu.

De la începutul anului, au mai fost răpiţi zece marinari români, cinci dintre ei fiind eliberaţi. Trei dintre aceştia, aflaţi pe vasul grecesc Titan, au fost răpiţi în 20 martie şi au fost eliberaţi în 15 aprilie, în timp ce ceilalţi doi, aflaţi pe nava Saldanha, au fost răpiţi în 22 februarie, fiind eliberaţi în 26 aprilie. În prezent, pe lângă cei unsprezece marinari români răpiţi marţi, mai sunt capturaţi de piraţi somalezi cinci navigatori români, care au fost răpiţi în 12 aprilie, tot în Golful Aden, ei aflându-se la bordul remorcherului italian "SV Buccaneer".

×
Subiecte în articol: observator romani