x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SONDAJ. Ce vor și ce nu vor românii de la liderii lor

SONDAJ. Ce vor și ce nu vor românii de la liderii lor

19 Noi 2015   •   15:10
SONDAJ. Ce vor și ce nu vor românii de la liderii lor

Principala trăsătură pe care o doresc românii de la liderii lor este competenţa, conform sondajului de opinie “Lideri pentru România”, iniţiat în mediul online de către Fundaţia LEADERS, în luna noiembrie 2015. Principalele nemulțumiri față de liderii actuali sunt determinate de deficiențe în privința caracterului și integrității acestora, precum și lipsa conștiinței că se află în slujba cetățenilor și comunității. Totodată, se pare că românii au început să acorde mai puţină atenţie abilităților de comunicare, pentru a se concentra pe conţinut şi pe credibilitatea vorbitorului. 

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 11-15 noiembrie 2015, cu scopul de a oferi românilor ocazia de a-și împărtăși părerea și așteptările de la cei care vor fi liderii perioadei următoare. La sondaj au participat 1243 de respondenţi, cu vârste între 16 şi 79 de ani, din toate regiunile țării.

Lideri competenți, responsabili și corecți


Competenţa conduce cu 16% în topul trăsăturilor unui lider, indiferent de gen, vârstă, mediu, nivel de educaţie sau tip de ocupaţie, fiind urmată îndeaproape de valori precum responsabilitate (14%) şi corectitudine (12%).

Liderul aşteptat, un reper pentru cei din jur


Mergând în profunzime în descrierea liderilor perioadei următoare, 16% dintre respondenţi preferă liderii care motivează oamenii, 15% dintre ei pe cei care încurajează progresul, iar 14% vor lideri cu viziuni clare, care sunt repere pentru cei din jur. Diferenţele mici de scoruri sugerează că, din perspectiva respondenților, viitorii lideri ar trebui să aibă toate aceste calități.

Persoanele fără studii şi cele cu studii preuniversitare şi universitare preferă, în primul rând, calităţile de motivare a oamenilor şi acelea de încurajare a progresului, doar cei cu studii postuniversitare punând pe primul loc existenţa unei viziuni clare. “Acest lucru sugerează că majoritatea respondenţilor au o nevoie reală de redare a încrederii şi speranţei, a convingerii că putem progresa la nivel social şi individual. Acest lucru poate fi realizat prin adaptarea discursului la cerinţele fiecărui grup.” - Psih. Daniel Bichiş, autorul acestui sondaj de opinie.

Antreprenorii şi liber-profesioniştii consideră important ca liderul să fie un reper pentru cei din jur, indicând faptul că nu mai sunt dispuşi să preia mesajele şi îndemnurile oricui.

Românii sancționează dur lipsa de caracter a liderilor


39% dintre respondenţi consideră că liderilor actuali le lipsesc caracterul şi integritatea, 27% consideră că le lipsește conştiinţa faptului că se află în serviciul comunităţii, 12% stabilirea şi îndeplinirea unor obiective concrete, iar 11% viziunea pe termen lung. Există o mare aliniere pe vârste, gen, mediu, nivel de educație și categorii socio-profesionale în privința acestor subiecte. Cei mai nemulțumiți de modul în care liderilor actuali le lipseşte conştiinţa că se află în serviciul comunitătii sunt respondenții din grupa 35-45 ani, care probabil se confruntă cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă sau în desfășurarea activității lor profesionale.

Lipsa de caracter şi integritate prezintă o creștere liniară a proporției de nemulțumire începând cu vârsta de 35 ani, semn al acumulării frustrărilor prin repetarea a acelorași tipuri de scandaluri sau încălcarea repetată a promisiunilor făcute de lideri.

Cei mai nemulțumiți de lipsa de caracter și integritate a liderilor sunt liber-profesioniştii, urmați de angajaţii full-time, antreprenorii şi studenții.

Este vorba despre cei care contribuie cel mai mult la bunul mers al economiei și societății și care au reprezentat majoritatea persoanelor ce au protestat în mod repetat în ultimii 3-4 ani. Elevii, care sunt alegătorii de mâine, sunt ceva mai blânzi cu această tară a clasei politice, dar au așteptări mari în privința servirii comunității.

Femeile le reproșează liderilor actuali lipsa unor obiective concrete


Chiar dacă nu există diferență de gen în privința ordinii lipsurilor constatate la actualii lideri, femeile par că se plâng mai degrabă de lipsa obiectivelor concrete, iar bărbații de absența viziunii pe termen lung. Aceste rezultate pot proveni din tipul de dificultăți pe care le întâmpină fiecare gen în viața de zi cu zi. Tradițional, femeile din România sunt cele care au grija căminului și copiilor, astfel că au mai multe ocazii să constate efectele neîndeplinirii unor angajamente concrete asupra vieții cetățenilor.

“Mă bucur că am reuşit, împreună cu echipa LEADERS şi Daniel Bichiş, să facem o scurtă radiografie a preferinţelor şi cerinţelor publicului roman cu privire la liderii perioadei următoare. Este important pentru actualii şi viitorii lideri să-și înţeleagă oamenii cu care şi pentru care lucrează, la orice nivel şi în orice domeniu s-ar afla. De asemenea, consider că este important pentru oricine se află într-o poziţie de leadership, fie că vorbim de mediul politic, de cel de business sau de societatea civilă, să înţeleagă şi să îşi asume faptul că se află în serviciul comunităţii si mă bucur că rezultatele sondajului au evidențiat acest aspect.” - Alexandru Gorun, Director Executiv, Fundaţia LEADERS.

Analiza și interpretarea aprofundată a rezultatelor de către psihologul Daniel Bichiș, împreună cu raportul preliminar al rezultatelor sondajului de opinie (graficele) pot fi accesate online pe http://www.leaders.ro/sondaj. Acestea conţin, pe lângă cele prezentate mai sus, şi alte rezultate, precum tipul de experienţă cerută unui lider, stilurile de leadership agreate, dar şi alte preferinţe sau cerinţe menţionate de către respondenţii sondajului de opinie. De asemenea, puteți descărca graficele online, acccesând acest link: https://goo.gl/wv8Uk9

Fundația LEADERS își propune să fie cea mai puternică sursă de idei și oameni valoroși din România. Contribuim la transformarea modernă a României prin dezvoltarea unor lideri responsabili și a unei mentalități orientată către implicare și acțiune. Printre cele mai importante inițiative ale Fundației LEADERS se numără Leadership Autentic, LEADERS School, LEADERS Education și LEADERS Academy.

×