x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sondaj de Crăciun / Bradul şi cadourile, reperele românilor

Sondaj de Crăciun / Bradul şi cadourile, reperele românilor

de Eugenia Mihalcea    |    22 Dec 2008   •   00:00
Sondaj de Crăciun / Bradul şi cadourile, reperele românilor

Mirosul proaspăt de brad natural, masa servită împreună cu întreaga familie, dar şi cadourile din jurul pomului sunt principalele lucruri la care se gândesc românii atunci când vine vorba de Crăciun. Sărbătorile îi fac pe conaţio­nalii noştri să îşi dorească să fie mai liniştiţi şi să se bucure de câteva zile libere petrecute cu rudele, conform sondajului "Crăciunul la Români", realizat de compania e-Sondaj.



În timp ce femeilor le vine în minte în primul rând bradul şi izul puternic al pomului împodobit de sărbătoare (28,2%), atunci când se vorbeşte despre Crăciun, pentru bărbaţi Sărbătorile de iarnă sunt asociate în aceeaşi măsură cu mirosul de brad, dar şi cu multitudinea de cadouri pe care trebuie să le facă sau pe care doresc să le primească(16,1%).

Tradiţiile şi mai ales colindele rămân o componentă secundară a acestei perioa­de a anului, fiind pe ultimele locuri în min­ţile românilor atunci când se gândesc la Sărbătorile de iarnă. Vintilă Mihăilescu, directorul Muzeului Ţăranului Ro­mân, consideră că românilor ar trebui să le fie mult mai simplu să păstreze tra­di­ţii­le ca stat membru al Uniunii Europene, faţă de perioada comunistă, când săr­bă­to­rile religioase nu erau acceptate de nici un fel.

LA BISERICĂ ŞI ÎN FAMILIE
Un număr important dintre cei chestionaţi online în vederea realizării acestui sondaj a precizat că Sărbătoarea Cră­ciunului reprezintă în primul rând Naş­te­rea Domnului Iisus Hristos (71,6%), dar şi o ocazie foarte importantă pentru a pe­trece cât mai mult timp cu familia, un motiv de a dărui şi de a primi cadouri. De asemenea, stresul şi oboseala din timpul anului au făcut ca perioada sărbătorilor să fie considerată şi un bun prilej de odih­nă pentru români (46,1%).

Sociologul Vin­tilă Mihăilescu confirmă, de altfel, da­te­le sondajului. Directorul Muzeului Ţă­ra­nului este de părere că cel mai autentic Cră­ciun din ţara noastră se petrece la bi­se­rică, pentru că românii sărbătoresc Naşterea lui Hristos. Crăciunul a rămas însă şi un bun prilej de a petrece timp cu familia – 76,9% dintre români spun că vor sta de sărbători cu părinţii, iar 65% cu soţul sau soţia. Conaţionalii noştri îşi pe­trec acasă Sărbătoarea Naşterii Domnului (82%), în timp ce doar 11% spun că vor pleca în vacanţă, în ţară sau în străinătate.

POM ARTIFICIAL, ECOLOGIST
Obişnuiţi să se bucure de mirosul po­mu­lui de Crăciun, românii preferă să achi­ziţioneze brazi naturali – în proporţie de 59% – în detrimentul celor artificiali, pentru care au optat numai 25% dintre cei intervievaţi. Faţă de anii trecuţi, seg­men­tul ecologist este în creştere, după cum apreciază specialiştii e-Sondaj. Brazii artificiali sunt aleşi de către ro­mâ­nii care vor să protejeze planeta (51,1%), sau care consideră că aceştia sunt reutilizabili (17,8%), ori că fac mai puţină mi­ze­rie decât cei naturali, care după o anumită perioadă îşi pierd acele din cauza căl­durii din casă.

Sunt însă şi români care au spus că nu îşi vor achiziţiona un brad de Crăciun, în principal din cauză că au deja unul artificial sau pentru a proteja pla­neta. Şi costurile mai ridicate ale bra­zi­lor naturali reprezintă o piedică şi îi determină pe unii să aleagă pomişori artificiali, iar pe alţii să renunţe de tot la ideea de a avea un brad împodobit cu oca­zia Sărbătorilor de iarnă.

Cei care se încumetă să scoată bani din portofel pentru brazi, dar şi pentru cadouri, deplasări la rude sau mâncare spun că vor cheltui în medie 996 de lei de sărbători. Când vine vorba de bani, românii arată că "au cu ce". Jumătate din aceşti bani însă merg pe cadouri. Cei mai mulţi chestio­naţi au spus însă că vor cheltui mai mult de 1.200 de lei de sărbători (26%), iar cei mai puţini (1%) că nu vor scoate mai mult de 100 de lei din buzunar cu această ocazie. Românii care se decid totuşi să aducă Sărbătorile de iarnă în casele lor îşi îm­po­do­besc în primul rând interioarele odăi­lor cu beculeţe, globuleţe, instalaţii, coroniţe de brad şi ghirlande. Astfel, 85% dintre intervievaţi au declarat că de Crăciun îşi decorează interiorul, în timp ce 23,3% au precizat că îşi împodobesc exteriorul caselor.

COLINDE ROMÂNEŞTI ŞI STRĂINE
Postul însă, un element tradiţional şi religios în trecut, şi-a pierdut din în­sem­nă­tate. Acesta nu este ţinut decât de 7% dintre cei chestionaţi. Alţi 31% dintre ro­mâ­nii care au răspuns întrebărilor son­da­jului "Crăciunul la români" spun că in­ten­ţionează să ţină post în ultima săp­tă­mâ­nă înainte de Crăciun. În timp ce 10% dintre femei declară că au ţinut tot postul Crăciunului, numai 2% dintre bărbaţi spun acelaşi lucru. Colindele, un alt element tradiţional, rămân importante pentru segmentul de peste 34 de ani. Deşi nu se gândesc imediat la colinde atunci când li se spune despre Crăciun, românii sunt obiş­nuiţi să asculte în perioada premer­gă­toare acestei sărbători diverse melodii, atât româneşti (80,6%), cât şi străine (50,6%). Cu alte cuvinte, odată cu schimbarea generaţiilor, oamenii nu mai văd această sărbătoare ca pe una religioasă, iar elementele tradiţionale precum tăie­rea porcului, cozonacul sau mâncarea spe­cifică îşi pierd semnificativ din im­por­tanţă. Crăciunul înseamnă pentru cei mai mulţi cadouri, shopping, odihnă, dar şi timp petrecut cu familia. Singurul element tradiţional care şi-a păstrat impor­tan­ţa rămâne bradul. Studiul "Crăciunul la români” s-a desfăşurat în perioada 3 - 13 decembrie, pe un eşantion de 400 de respodenţi din mediul urban.

×
Subiecte în articol: craciun observator