x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şoric, pe făraş. Fătuloiu şi Tobă, în aşteptare

Şoric, pe făraş. Fătuloiu şi Tobă, în aşteptare

de Mara Raducanu    |    22 Noi 2010   •   20:56
Şoric, pe făraş. Fătuloiu şi Tobă, în aşteptare
Sursa foto: /Jurnalul Naţional
138824-cs-dan-valentin-fatuloiu-rzw7675.jpg.jpgRăzboi deschis în MAI: Igaş îl sfă­tuieşte pe Fătuloiu să se abţină de la comentarii. Secretarul de stat susţine că a fost trădat de ofiţeri de poliţie de la economic. Când ex­plo­dează "bomba" şi unde se va sparge "buba"?

Iţele filmului "Mita de la Interne" sunt tot mai încurcate pe zi ce trece.    Personaje controversate, dezbateri, presupuse tentative de mituire în parcarea de la Interne, declaraţii peste declaraţii, un Şoric devenit "vedetă", rapoarte care se lasă aşteptate şi eventuale demiteri. Protagoniştii: Dan Valentin Fătuloiu, secretar de stat în MAI şi Şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, şi Aurelian Vasea Şoric, şeful IPJ Neamţ.

Primul pe cale să îşi piardă scaunul pare să fie deja "celebrul" Vasea Şoric. Surse din cadrul MAI au declarat că ur­mă­to­rul pe listă ar fi şeful Poliţiei Ro­mâ­ne, ale cărui zile sunt numărate. Nici pentru Valentin Fătuloiu za­ru­rile nu par să fi căzut mai bine! Tot surse MAI susţin că şi pe el l-ar putea  paşte cât de curând demiterea. Până una-alta, "scaunul" lui Aurelian Şoric, şeful IPJ Neamţ se clatină serios, după ce prefectul de Neamţ a dat ieri  aviz fa­vorabil solicitării IGPR de eliberare din funcţie a şefului IPJ Neamţ. "Mi s-a cerut avizul, pe care l-am dat. Este un aviz consultativ". Prefectul a adău­gat că avizul respectiv nu presupune o demitere iminentă a şefului IPJ Neamţ, menţionând că decizia în acest sens va aparţine ministrului Ad­ministraţiei şi Internelor, Traian Igaş. Între timp, în aşteptarea deciziilor şi ra­poartelor pe care ministrul de In­ter­ne ni le tot promite de săptămâni bu­ne, apar declaraţii contradictorii şi speculaţii pe măsura personajelor im­plicate. Despre presupusa tentati­vă de mituire a lui Fătuloiu se pare că ştia şi fostul ministru de Interne, Va­sile Blaga. Acesta nu a aprofundat cazul, deoarece susţine că nu i s-a pă­rut de competenţa Internelor, ci a DNA. "Domnul Fătuloiu mi-a spus că are o astfel de intenţie (de a-l de­nunţa pe omul de afaceri Cătălin Chelu pentru tentativă de mită – n.r). Mai departe nu am continuat dis­cuţia, pentru că nu este o problemă din curtea Ministerului de Interne, ci este una gestionată de DNA, acolo unde domnul Fătuloiu s-a şi adresat. Personal, cred că procurorii şi puteau găsi alte locaţii pentru a rezolva pro­blema respectivă, nu neapărat un birou din minister sau o parcare a MAI". Blaga a mai susţinut pentru Gândul că nu vede nici o legătură între scandalul de la IPJ Neamţ şi tentativa de mituire a secretarului de stat Dan Fă­tuloiu, care a cerut demi­sii­le lui Au­relian Şoric şi a şefului Poliţiei Ro­mâ­ne, Petre Tobă. "La Neamţ, s-a trecut cu vederea, pe de o parte, ra­piditatea cu care Poliţia a rezolvat ca­zul şi a fost prins criminalul respectiv. Pe de altă parte, poziţii pe care le-a exprimat inspectorul-şef de acolo (Au­relian Şoric – n.r. ) îl fac practic incompatibil cu statutul de poliţist, nu doar cu funcţia de inspector-şef. Să afirmi că nu vezi nici un rău în faptul că cineva face camătă e o chestie absolut curioasă".

La rampă a ieşit şi Traian Iagaş – ca­re în afară de faptul că ne tot "lu­mi­nea­ză", spunându-ne că se cer­ce­tea­ză şi că zilele astea va apărea şi ra­portul de la IPJ Neamţ – l-a sfătuit ami­cal pe Dan Valentin Fătuloiu să se abţină de la comentarii până la fi­na­lizarea anchetei. "Îi recomand lui Valentin Fătuloiu să se abţină de la co­mentarii până la finalizarea raportului." Secretarul de stat a declarat zi­lele trecute că fiul sau Alexandru, al că­rui nume a apărut în scandal, nu are nici o legătură cu Chelu. El a ex­plicat că fiul său a fost implicat în do­sar în urma unei "trădări" a po­li­ţi­ştilor de la Economic. Declaraţie care l-a iritat din nou pe Igaş: "Dacă ştie care colegi l-au trădat, să spună cine sunt acesţia. Nu ştiu ce înţelege el prin trădare".


Dezvăluiri despre asasinate la comandă
Într-un interviu acordat în exclusivitate Antenei 3, Dan Valentin Fătuloiu, secretarul de stat în MAI şi şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Pu­blică, face declaraţii despre botoiul de pulbere care apasă asupra Internelor. Dincolo de informaţiile despre flagrantul din parcarea Internelor, Fătuloiu vorbeşte despre asasinate la comadă ale mafiei economico-financiară, de­cla­rând că există cel puţin două persoane care au lucrat alături de Cătălin Chelu şi apropiaţii săi şi care au murit în condiţii suspecte. Secretarul de stat l-a atacat dur pe Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, despre care a spus că este "incompetent, obedient şi nerescunoscut de oameni ca şef". Întrebat pe cine ar pune în locul lui Tobă, Fătuloiu susţine că ar opta pentru un ofiţer curat şi foarte ferm. "Aş pune un ofiţer curat şi foarte ferm, care să reuşească să aducă  în stradă pe acei poliţişti pe care i-am adus eu. Există patru procese în care Tobă este acuzat că a acţionat abuziv. Un tip care nu a terminat Şcola de Poliţie şi care a distrus un concept în Poliţie".

×