x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sorin Beraru, trimis în judecată pentru o fraudă de 3,6 milioane de dolari

Sorin Beraru, trimis în judecată pentru o fraudă de 3,6 milioane de dolari

de Mediafax    |    Veronica Micu    |    21 Noi 2011   •   13:11
Sorin Beraru, trimis în judecată pentru o fraudă de 3,6 milioane de dolari

Procurorii DNA l-au deferit justitiei pe omul de afaceri Sorin Shmuel Beraru intr-un dosar privind fraudarea societatii CICO SA cu 3,65 milioane de dolari, in urma vanzarii catre SIF Muntenia a pachetului majoritar de actiuni detinut de FPS la societate.

Potrivit DNA, Sorin Shmuel Beraru, actionar al mai multor societati comerciale, a fost trimis in judecata pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni, instigare la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si spalare de bani.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata Dumitru Dulamescu, vicepresedintele Consiliului de Administratie al SC CICO SA, si Elena Bujor Vasiliu, director general al Cooperativei de Credit “Banca Populara Furnica', in sarcina carora s-au retinut infractiunile de spalare de bani, complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave si asociere pentru savarsirea de infractiuni. Vor mai fi judecati Alin Emil Giurgiu, director general executiv la Fondul Proprietatii de Stat (F.P.S.) la momentul savarsirii faptelor, Corneliu Mindrescu, sef de departament si membru in Comitetul de Directie al F.P.S., Octavian Banica, director Directia Gestiune Actionariat, Cesiuni in cadrul F.P.S, Nelu Radulescu, sef Serviciu Gestiune Actionariat Cesiuni in cadrul F.P.S., Cornel Nica,vicepresedinte al SAI Muntenia Invest SA si director al Departamentului de valori mobiliare din cadrul SIF Muntenia, Horia Teodor Mihaescu, director general al SAI Muntenia Invest SA, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata si complicitate la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in intentia de a cumpara pachetul de 70% din actiunile detinute de Fondul Proprietatii de Stat (F.P.S) la S.C. CICO S.A., Sorin Beraru a obtinut sprijinul direct al unor functionari din cadrul F.P.S., respectiv, al lui Emil Alin Giurgiu, directorul general executiv, Corneliu Mindrescu, director Departament Buget – Finante si Octavian Banica, director Directia Actionariat si Nelu Radulescu, sef serviciu din cadrul F.P.S. La data de 30 martie 1999, acestia au aprobat in mod nelegal cesionarea actiunilor detinute de F.P.S. la S.C. CICO S.A. catre Societatea de Investitii Financioare (S.I.F) Muntenia SA.

S.C. CICO S.A. este o societate comerciala la care F.P.S. era actionar majoritar (cu 70% din actiuni) cu obiect de activitate, in principal, in domeniul producerii si comercializarii bauturilor racoritoare si care detine un patrimoniu imobiliar – terenuri si spatii comerciale – intr-o zona comerciala foarte buna ( ex. Halele Bucur Obor).

Potrivit procurorilor, actul de cesionare mentionat mai sus este ilegal, deoarece societatea respectiva era propusa pentru privatizare atat pentru luna decembrie 1998, cat si pentru luna mai 1999, iar la momentul incheierii actului de cesionare au fost incalcate mai multe prevederi ale legislatiei in domeniul privatizarilor. La randul sau, Cornel Nica, in calitate de vicepresedinte SAI Muntenia Invest SA (societatea care administra portofoliul SIF Muntenia), la data de 15 martie 1999, a informat Consiliul de Administratie al SIF Muntenia ca aceasta din urma poate achita doar jumatate din pretul real al actiunilor, motivand in mod eronat ca SIF nu dispune de toata suma necesara. De asemenea, in aceeasi sedinta, Cornel Nica a propus si revanzarea actiunilor cu toate ca acestea nu intrasera efectiv in portofoliul SIF.

Procurorii au mai stabilit ca, pentru a eluda legile care guverneaza piata de capital privind cumpararea de actiuni pe piata secundara de valori mobiliare Rasdaq (legi care interzic ca un singur cumparator sa achizitioneze mai mult de 33% din actiunile unui singur emitent), la data de 30 martie 1999, Sorin Beraru a cumparat de la SIF Muntenia pachetul de 76,46% de actiuni la SC CICO SA, prin achizitionarea atat in nume propriu cat si pe numele a doua societati comerciale, controlate de fapt tot de el. Actiunile au fost cumparate pe baza unor ordine telefonice, la un interval de timp foarte scurt fata de momentul cesionarii, astfel incat eventualii ofertanti sa nu afle de cesiunea derulata cu o zi inainte, ceea ce ar fi determinat cresterea valorii actiunilor in eventualitatea unei licitatii.

Dupa cumpararea pachetului majoritar de actiuni la SC CICO SA, chiar daca anterior se hotarase impartirea dividendelor in suma de 44 miliarde lei catre actionari, Sorin Beraru, in Adunarea Generala a Actionarilor din data de 8 aprilie 1999, a hotarat sa nu mai repartizeze dividendele pentru anul 1998, sumele in cauza urmand sa fie reinvestite in activitati comerciale pentru care la acea data S.C. CICO S.A. nu era autorizata.

Astfel, cu ajutorul lui Dumitru Dulamescu, vicepresedintele Consiliului de Administratie al SC CICO SA si Elena Bujor, Beraru a reusit sa transfere o parte din disponibilul in valuta al S.C. CICO S.A., respectiv suma de 3,65 milioane USD in conturile Cooperativei de Credit “Banca Populara Furnica', unde Elena Bujor era director general desi, in conformitate cu legislatia in vigoare, o cooperativa de credit–banca populara putea sa desfasoare activitati numai in beneficiul membrilor cooperatori.

"Transferul s-a realizat in baza unui contract de depozit incheiat la data de 13 mai 1999, urmand ca Vasiliu Bujor Elena, din acesti bani, sa acorde credite unor societati comerciale controlate tot de inculpatul Beraru Sorin Shmuel. A doua zi de la constituirea depozitului, Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM) a anulat prin ordonanta actul prin care SIF Muntenia a vandut pachetul de 76,46% de actiuni, ordonanta care nu si-a produs efectele imediat pentru ca a fost contestata.", sustin procurorii.

In aceste conditii, dupa ce au fost acordate credite catre firmele controlate de Beraru, Dumitru Dulamescu si Elena Bujor au inlocuit contractul initial de depozit cu unul falsificat in care era prevazuta o clauza penalizatoare cu 25% din valoarea depozitului in situatia unei retrageri inainte de scadenta. In acest context, Teodor Mihaiescu si-a depasit atributiile de director general al SAI Muntenia Invest SA (firma ce administreaza portofoliul SIF Muntenia), a dispus blocarea conturilor S.C. CICO S.A. si desfiintarea depozitului inainte de termen astfel ca Banca Populara Furnica a incasat suma de aproximativ 900.000 de dolari reprezentand valoarea clauzei penalizatoare, se mai arata in rechizitoriul DNA.

Reprezentantii S.C. CICO S.A. s-au constituit parte civila cu suma de 3.650.000 de dolari, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) s-a constituit parte civila cu suma de 31.124.542.000 de lei vechi reprezentand contravaloarea dividendelor neachitate.

In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand tuturor inculpatilor.

In comunicatul DNA se precizeaza ca, in 10 iulie 2002, Sorin Beraru si celelalte persoane din acest dosar au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar la data de 28 noiembrie 2007 Tribunalul Bucuresti a dispus restituirea cauzei la procuror pentru refacerea actului de sesizare. La data de 20 august 2008, cauza a fost declinata la Directia Nationala Anticoruptie competenta sa efectueze urmarirea penala.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

×
Subiecte în articol: sorin beraru cico sa