Directia Nationala Anticoruptie cere arestarea unei grupari de crima organizata compusa din 17 persoane, acuzata de evaziune fiscala. Potrivit anchetatorilor, reteaua era structurata pe mai multe paliere. Unul dintre acestea, pe care procurorii il numesc “palierul de protectie', atrage atentia in mod deosebit, pentru ca era ocupat de fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, seful sau de cabinet Codrut Marta sI fostul sef al vamilor, Viorel Comanita. Retinem din argumentatia procurorilor: "Nemes Radu, coordonatorul gruparii infractionale (...) a actionat in perioada mai 2011 pana in prezent in vederea consolidarii palierului de protectie format din functionari cu putere de decizie din cadrul ANAF sau ai structurilor subordonate".
Sub paravanul celor trei functionari se desfasura o ampla activitate evazionista, descrisa astfel de anchetatori: mecanismul vizeaza sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorina care au fost comercializate pe piata interna sub denumirea unor produse petroliere inferioare. in aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 euro, reprezentand accize si TVA neachitate.'
Procurorii au dispus, luni si marti, retinerea a 11 persoane, respectiv George Guliu, Dumitru Chirvasitu, Viorel Comanita, Andrei-Florin Juganaru, Dumitru Emilian Preda, Florin Dan Secareanu, Lucian Florin Ionescu, Georgiana Nicoleta Lengiu, Mariana Cozma, Nicolae Belba si Mihai Buliga, pe o perioada de 24 de ore, urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.
Alti sase inculpati, respectiv Radu Nemes, Codrut Alexandru Marta, Ovidiu Ioan Moldovan, Dana Nemes, Mihai Gulea si Stefan Puscasu, vor fi prezentati la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva in lipsa pentru 30 de zile de la data prinderii lor. Procurorii precizeaza ca in aceasta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Pe parcursul intregului an 2011 (cu incepere din luna mai) sI al anului in curs, activitatile specifice desfasurate au surprins intalniri sI discutii edificatoare pentru rolul de protectori jucat de inaltii functionari. Redam cateva exemple:
In 20 decembrie 2011, Radu Nemes s-a intalnit cu Codrut Alexandru Marta in incinta restaurantului "La Pergola" din municipiul Arad "intr-un regim contrainformativ ridicat, cei doi discutand in tot acest timp cu o voce scazuta fiind foarte atenti la cei din jur". Modalitatea de realizarea a intalnirii din 20 decembrie 2011 a fost stabilita de Stefan Puscasu, angajatul punctului de lucru din Bucuresti al societatii "La Reclama", impreuna cu Mihai Buliga, unul dintre "locotenentii" coordonatorului societatii Excella Real Grup, in conditiile in care Marta si Nemes evitau sa mentina o legatura directa. Dupa ce Marta a discutat cu stefan Puscasu, dar si cu Sorin Florea (comisarul sef adjunct al Garzii Financiare) l-a sunat pe Viorel Comanita cu care a perfectat o intalnire. Marta s-a deplasat in 23 decembrie 2011 la resedinta din localitatea Cristian, judetul Sibiu, a lui Viorel Cominita, care la acel moment era director executiv al Autoritatii Nationale a Vamilor.
“Un comportament riguros contrainformativ'
Un alt exemplu oferit de referatul procurorilor: “Codrut Alexandru Marta mentine o legatura stransa cu cercul relational de care dispune la nivelul administratiei fiscale, fiind identificate intalniri ale acestuia cu Sorin Blejnar la Londra, in perioada 18 -20 noiembrie 2011, si la Bucuresti in zilele de 18 (cand au fost realizate doua reuniuni - una la sediul ANAF si cealalata la restaurantul Osteria Gioia din Bucuresti, la ambele participand si Viorel Comanita) si 22 ianuarie, cand Alexandru Codrut Marta s-a deplasat la domiciliul presedintelui ANAF.
Intalnirea din spatiul public din 19 ianuarie dintre Marta si Blejnar "a fost caracterizata de un comportament riguros contrainformativ adoptat de cei doi, acestia purtand mai multe discutii cu un ton scazut, schimband sistematic amplasamentul in cadrul aceluiasi local, fiind foarte atenti la persoanele din jur si oprindu-se din dialog in momentul in care cineva se apropia de ei".
In poveste apar sI alte personaje, a caror implicare e inca neclara. In data de 15.02.2012, zi in care Marta Codrut sI Nemes Radu au efectuat o vizita la domiciliul numitului Comanita viorel, la acel moment director executiv al ANV, la solicitarea lui Florea Sorin (comisarul adjunt al Garzii Financiare), numitul Rusu Robert Claudiu, comisar sef al Garzii Financiare Ilfov s-a deplasat la biroul numitului Schwartzenberg Emilian. Pe parcursul intalnirii,l Rusu i-a solicitat lui Florea CV-ul sau, in regim de urgenta, iar ulterior i-a transmis, la cererea omului de afaceri, ca este nevoie de discretie absoluta cu privire la demersurile intreprinse. De asemenea au reiesit date ca, in seara aceleiasi zile, comisarul sef al Garzii Financiare Ilfov s-a intalnit cu Blejnar Sorin. Schwartzenberg mai apare sI in alte secvente disparate, cum ar fi intalnirea cu Nemes (in august 2011) la benzinaria OMW de la Balotesti, caruia i-a inmanat un pachet cu continut necunoscut.
“Daca tot vrea sa plece, macar sa pun pe cine trebuie'
In martie 2012, Mihai Razvan Ungureanu (nota noastra) intentiona sa ii demita pe Blejnar sI pe Comanita. In acest context, procurorii noteaza: “Marta Codrut se bazeaza, pentru a asigura mentinerea in functie a lui Blejnar Sorin sI Comanita Viorel, pe relatiile detinute de Schwartzenberg Emilian la nivelul aparatului guvernamental de la acel moment'. Pentru gruparea infractionala, ramanerea lui Blejnar in functie era vitala, observam noi, bazandu-se pe urmatorul paragraf din referatul procurorilor: “La 1.03.2012, Nemes Radu l-a apelat pe marta Codrut sI l-a intrebat daca poate ajunge mai repede intrucat a innebunit lupul sI nicidecum nu mai vrea sa ramana (Sorin Blejnar intentiona sa demisioneze de la sefia ANAF). Nemes Radu i-a recomandat lui Marta Codrut sa vina mai repede in tara fiindca pe dumneavoastra intotdeauna v-a ascultat. (...) Marta a promis ca-l va convinge pe Blejnar. Mentinerea in functie a numitului Blejnar Sorin era esentiala pentru numitul Nemes Radu care intentiona sa finalizeze o serie de proiecte sI sa demareze mecanisme evazioniste suplimentare, sens in care Marta Codrut si-a manifestat disponibilitatea atat pentru a incerca sa-l convinga pe Blejnar Sorin sa nu demisioneze cat sI pentru a actiona in sensul numirii unei alte persoane obediente – iar daca tot vrea neaparat sa plece, sa pun pe cine trebuie - conturandu-se indicii ca cel vizat la acel moment pentru inlocuirea numitului Blejnar Sorin, evident in sensul gruparii infractionale, era numitul Florea Sorin, comisar general adjunct al Garzii Financiare'.
Codrut Marta a fost dat disparut de sotia sa pe 25 mai. Sorin Blejnar sustine in continuare ca nu a fost chemat la audieri sI ca nu a fost informat sa fie acuzat in vreun dosar. Luni, Blejnar a declarat pentru Mediafax ca nici nu-l cunoaste pe Nemes.
Viorel Comanita, fostul sef al Vamilor, a facut obiectul unor anchete ale Jurnalului National, in legatura cu mita pretinsa de consilierul superior in cadrul ANAF, Nicolae Gavrila, omului de afaceri Antonello Celestini. In primavara anului trecut, Gavrila si un avocat bucurestean au fost retinuti, Comanita n-a patit nimic.
http://www.jurnalul.ro/special/niculae-celestini-comanita-in-povestea-tutunului-brut-568271.htm
http://www.jurnalul.ro/observator/celestini-arunca-in-aer-fiscul-si-vama-570296.htm