Medicul Sorin Oprescu a obtinut ieri prima victorie in Justitie impotriva ordinelor prin care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, i-a decimat politic, de la conducerea spitalelor, pe medicii neagreati sub noua guvernare. Nicolaescu face insa tot posibilul ca directorii demisi, referindu-se strict la Oprescu, sa nu mai stea din nou in fotoliile de manageri.
Instanta de contencios administrativ a Curtii de Apel Bucuresti a dispus ieri, dupa 24 de ore de deliberari, suspendarea ordinului prin care Sorin Oprescu a fost inlaturat de la sefia Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB). Magistratii au ajuns la concluzia ca, pana la o decizie definitiva privind legalitatea ordinului de demitere, acesta nu trebuie sa-si produca efectele. Hotararea instantei poate fi atacata de Ministerul Sanatatii cu recurs la instanta suprema in cinci zile de la pronuntare. Numai ca, pana una-alta, decizia data ieri isi produce efectele imediat. Pe cale de consecinta, demiterea lui Oprescu de la Spitalul Universitar nu mai are in acest moment nici un efect, ci a ramas doar o bucata de hartie. SPERANTA. Victoria lui Oprescu in cazul SUUB, chiar nedefinitiva, a nascut un precedent important, atat pentru ceilalti 13 medici inlaturati de la conducerea spitalelor, cat si pentru Oprescu insusi, in cazul Spitalului Elias. In acest dosar, un alt complet al Curtii de Apel Bucuresti a decis ca nu este competent sa judece si a trimis cauza Oprescu-Elias la Tribunalul Bucuresti. "Daca instanta a descoperit ca exista o ilegalitate in ordinul de ministru prin care au fost demise cele 15 comitete directoare, atunci cu certitudine toti directorii demisi ar putea reveni in functii, dupa recursul Ministerului Sanatatii", a declarat ieri un alt director demis, Florian Popa, de la Spitalul "Sf. Pantelimon"din Bucuresti. PROBELE. Pentru a obtine aceasta solutie, aparatorul lui Oprescu, avocatul Antonie Iorgovan, a depus la dosar un document semnat de sindicalistii din cadrul SUUB, in care se arata "situatia grava" si "pericolul iminent" in care se afla spitalul dupa demiterea clientului sau de la conducerea unitatii. Potrivit documentului, de la 16 decembrie 2005, in spital nu a fost tinuta nici o sedinta, iar noul director general, Silviu Radulescu, nu s-a prezentat la serviciu, pentru ca este plecat in concediu. Membrii sindicatului au sustinut in raportul lor ca in spital nu exista vreun fel de dezinfectanti, ceea ce pune in pericol viata pacientilor. De asemenea, instanta a mai putut vedea si o analiza grafica in care era comparata situatia spitalului din perioada 16 decembrie 2004-1 ianuarie 2005 cu cea din perioada 16 decembrie 2005-1 ianuarie 2006, pentru a demonstra criza in care s-ar afla spitalul.
DREPTATE "Destul am fost facuti de catre ministru hoti si feudali, dar instanta a dovedit ca nimeni nu e mai presus de lege. Este adevarat ca Justitia este oarba, dar nu este tampita. Nimeni nu-si poate permite sa incalce legea" Sorin Oprescu presedintele Colegiului Medicilor |
SFIDARE "Spun cu mare regret ca decizia Curtii de Apel consemneaza rezistenta la schimbare, la dorinta de a se face reforma in Romania, in domeniul Sanatatii. Decizia Justitiei este una pripita si puternic influentata politic" Eugen Nicolaescu ministrul Sanatatii |
|
|
Citește pe Antena3.ro
UNIVERSITAR
|
Potrivit ordinului semnat de ministrul Eugen Nicolaescu, noul director general al Spitalului Universitar este de aseara conf. dr. Gheorghe Iana, cel care, dupa demiterea lui Oprescu, fusese numit director adjunct pentru cercetare. Iana este consilier al ministrului pentru probleme de aparatura medicala, indeplinind aceeasi functie si pe timpul mandatului lui Cinteza.
|