x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator SORIN OPRESCU, LA ORA BILANŢULUI/Nu-l mai miră nimic!

SORIN OPRESCU, LA ORA BILANŢULUI/Nu-l mai miră nimic!

de Monica Andrei Capatos    |    10 Dec 2008   •   00:00
SORIN OPRESCU, LA ORA BILANŢULUI/Nu-l mai miră nimic!

Corupţia din administraţia locală, lucrările din infrastructură, locuinţele sociale, problemele legate de trafic sau construcţiile ilegale din parcuri au fost doar câteva dintre subiectele amintite de Sorin Oprescu ieri, când a făcut bilanţul de sfârşit de an în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

“Când am venit la primărie, eram un fraier, nu ştiam tot, acum am aflat. Bucureştenii şi-au dorit mai puţină corupţie, acces la primarul general, stoparea lucrărilor ilegale, o nouă organigramă, un trafic mai bun. Am încercat să fac ce am putut din fiecare”, au fost primele cuvinte rostite ieri de edilul Sorin Oprescu în faţa consilierilor generali. N-a fost omisă nici criza economică, care ar putea afecta unele proiecte edilitare, însă deocamdată nu s-a renunţat la nici un proiect pe 2009. Luate la rând, Oprescu a detaliat fiecare domeniu de activitate din subordinea sa, cu bune şi rele. La unele capitole, cum ar fi Administraţia Parcurilor şi Lacurilor, doar a amintit lucruri ştiute deja, şi anume restructurarea de personal, desfiinţarea construcţiilor ilegale din parcuri, plantarea a mii de copaci, reabilitarea locurilor de joacă pentru copii. În ceea ce priveşte şcolile reabilitate din fonduri BEI, sunt gata de licitaţie 55 de şcoli şi 20 de grădiniţe, investiţia fiind de 20 de milioane de euro.

BUGET MARE PENTRU LOCUINŢE
“În funcţie de evoluţia pieţei imobiliare, mai ales că preţurile la apartamente au început să scadă, dorim să demarăm achiziţionarea a 500 de apartamente, bugetul alocat fiind de 25 de milioane de euro. În ceea ce priveşte lucrările de reabilitare a străzilor din Capitală, până acum au fost reparate 42 de artere de circulaţie, iar din 2009 firmele de construcţii care câştigau bani frumoşi din administrarea şi întreţinerea principalelor bulevarde nu vor mai avea la dispoziţie decât un buget de întreţinere.

Criza locurilor de parcare a fost un alt subiect atins de Oprescu. În 2009 vor fi construite 21 de amplasamente între blocuri care vor costa 100 de milioane de euro. Autostrada suspendată, pardon, mai nou, circulară, sună mai bine pentru cunoscători, este în lucru. Deocamdată se pune problema unei linii de metrou uşor între Strada Aviatorilor şi Otopeni. Administraţia Cimitirelor este o direcţie unde numai lucruri sfinte nu s-au întâmplat. S-a furat mult, de la candele, coroane, uşi de cavouri până la locuri de veci. Cei din conducere au fost sancţionaţi şi s-a început o anchetă.

Din 2009 se va stipula în contractele încheiate cu firmele de pază condiţii clare şi se va achiziţiona un sistem de televiziune prin circuit. În urma controalelor făcute s-a depistat o gestionare defectuoasă a patrimoniului, consumuri foarte mari de carburanţi, în valoare de 271.000 de lei. Pentru că mafia controlează cam tot ce-i şi pe lumea cealaltă, în fiecare cimitir se vor monta bannere cu informaţii utile concesionarilor, prestaţiile efectuate de salariaţi fiind plătite doar la casieria administraţiei respective. Oprescu le-a vorbit consilierilor generali aproximativ o jumătate de oră, apoi aleşii au ţinut şi ei să-şi spună ofurile.

Dacă primarul a vorbit despre lucrări de infrastructură şi locuinţe sociale, problema aleşilor a fost cu totul alta. “În primărie nu este căldură, domnule primar, iar la wc-uri nu este hârtie igienică.” Replica n-a întârziat să apară. “Dacă trebuie să mă ocup şi cu hârtie igienică, s-o fac şi p-asta, probabil că o să mă ocup şi de săpunul lichid. Când am venit aici am pus şi eu o întrebare. Câte maşini sunt în parcul auto, mi s-a spus că lipsesc 56 de maşini, am întrebat unde sunt, mi s-a răspuns: nu ştiu, domnule primar. Am recuperat 6.

Pe mine nu mă mai miră nimic.”

×
Subiecte în articol: observator