Primarul General, Sorin Oprescu, a participat la cea de-a VII-a Conferinţă Europeană a Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, eveniment organizat de Comisia Europeană şi Primăria Capitalei. La eveniment au participat primarul oraşului Ulm, Ivo Gonner, care este şi Preşedinte al Consiliului Oraşelor şi Regiunilor Dunărene, primarul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, coordonatorul SUERD din partea oraşului Viena, Kurt Puchinger, Ministrul Afacerilor Europene al landului Baden-Württemberg, Peter Friedrich, precum alţi oficiali europeni şi primari ai oraşelor dunărene. Cu acest prilej, a fost adoptată cea de-a VII-a Declaratie a Conferinţei Europene a Oraşelor şi Regiunilor Dunarene.
“Oraşele sunt cele mai puternice motoare de creştere a unei ţări. Aşadar, sunt sigur că legătura Bucureştiului cu Dunărea va propulsa întreaga regiune, transformând-o în una din cele mai atractive şi mai eficiente zone ale Europei. Numai împreună putem implementa proiecte şi programe comune de dezvoltare, eliminându-se astfel decalajele economice şi sociale de-a lungul traseului parcurs de Dunăre din Germania şi până în România”, a declarat Oprescu.
Strategia UE pentru Regiunea Dunării s-a născut la iniţiativa României şi Austriei în 2008 şi este implementată de fiecare stat membru riveran.
De altfel, duminică, Ivo Gonner, primarul oraşului Ulm i-a înmânat primarului Sorin Oprescu o diplomă prin care i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare al Regiunii Dunărene, "pentru contribuţia sa la dezvoltarea şi promovarea Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării". Acesta a precizat că se bucură de faptul că Sorin Oprescu s-a alăturat "în această mare întreprindere" şi că este convins că rolul jucat de acesta şi de Bucureşti este deosebit de important în acest context.
Primarul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, a subliniat, la rândul său, importanţa Dunării în context european şi a declarat că "generaţia noastră are şansa de a valorifica acest potenţial pe care Dunărea îl oferă, de a putea atinge un nivel de bunăstare aşa cum ne dorim".
Temele de discuţie ale forumului, care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti, vor viza rolul Strategiei Dunării pentru creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, echilibrarea dezvoltării economice cu ecologia şi gestionarea riscurilor de mediu, precum şi finanţarea proiectelor pentru Strategia Dunării în viitorul cadru de finanţare europeană 2014-2020.
Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt:
■ conectivitatea (transport intermodal, cultură şi turism, reţele de energie)
■ protecţia mediului (managementul resurselor de apă, protecţia biodiversităţii şi managementul riscurilor) creşterea prosperităţii regiunii Dunării (educaţie, cercetare, competitivitate)
■ imbunătăţirea sistemului de guvernare (capacitate instituţională şi securitate internă).