Un grup de cercetători canadieni a publicat un raport în care a scos la iveală o operaţiune de spionaj la nivel internaţional, care a reuşit să obţină informaţii clasificate de la instituţii aparţinând mai multor ţări din lume. Printre acestea, şi câteva instituţii diplomatice ale României, în Finlanda, Franţa, Norvegia şi China, relatează BBC, citat de Antena3.ro.
Câte un computer de la Ambasadele României din Polonia, Franţa, Norvegia şi China a fost infectat cu un program de spionare pe care cercetătorii l-au denumit generic GhostNet. Cercetătorii sunt foarte siguri de validitatea identităţii acestor computere, potrivit evaluării conţinute în raport. În mai puţin de doi ani, cea mai vastă operaţiune de acest tip descoperită vreodată a infiltrat programul de spionaj în cel puţin 1.295 de computere din 103 ţări, multe aparţinând unor ambasade, ministere de Externe şi alte birouri guvernamentale, precum şi în centrele lui Dalai Lama din India, Bruxelles, Londra şi New York. Sistemul GhostNet direcţiona computerele infectate să descarce un virus de tip Trojan, cunoscut sub denumirea de gh0st RAT, care permite atacatorilor să obţină control complet şi în timp real asupra computerului. Aceste surse de infectare cu gh0st RAT erau controlate din conturi de acces pe internet localizate în insula Hainan, din China. Infectarea computerelor se produce pe două căi. O metodă constă în deschiderea de către utilizator a unui document ataşat la email, ceea ce permite instalarea programului de piratare în sistemul de operare. O altă posibilitate este accesarea unui link trimis prin email, care duce utilizatorul direct către un site "otrăvit".MAE nu are elemente în legătură cu vreun atac informatic
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă că, în prezent, nu s-a înregistrat "niciun fel de penetrare informatică în legătură cu ambasadele" României, din punctul de vedere al MAE neexistând elemente privind un eventual atac informatic. Ministrul a făcut aceste declaraţii răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că mai multe ambasade româneşti ar fi fost obiectul unor acte de spionaj informatic. "Este vorba despre un raport al unui expert de la o universitate din Toronto.... ceea ce pot să vă spun este că, din punctul de vedere al MAE, nu avem niciun fel de elemente în legătură cu vreun atac informatic", a spus Diaconescu. "Sub aspectul circulaţiei informaţiei în interiorul structurilor MAE atât din Centrală cât şi din exterior, în acest moment nu există niciun element din care să rezulte că informaţia nu ar fi protejată pe regimurile de secretizare şi confidenţialitate care se cunosc", a explicat ministrul. El a adăugat că vor fi făcute verificări. "Dar sub aspectul semnalelor pe care le avem, nu există în acest moment niciun fel de penetrare informatică în legătură cu ambasadele noastre", a conchis ministrul.
Citește pe Antena3.ro