x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Spionaj si tradare - Seres, la audieri

Spionaj si tradare - Seres, la audieri

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    19 Dec 2006   •   00:00
Spionaj si tradare - Seres, la audieri

Recursul celor patru inculpati din dosarul "spionaj si tradare" impotriva prelungirii arestarii preventive a fost lovit ieri de... secretomanie. Saptamana aceasta, ex-ministrul Codrut Seres va fi chemat la audieri, potrivit unor surse judiciare.

Un complet format din trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat din oficiu ca sedinta de judecata, desi publica potrivit legii, sa se desfasoare cu usile inchise. Masura luata de magistrati, nejustificata in fata asistentei, se bazeaza pe articolul 290 din Codul de procedura penala, care permite instantei sa dispuna o sedinta secreta, in cazul in care judecarea publica "ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unor persoane".

TARDIV. Dincolo de acest articol de lege, hotararea judecatorilor apare insa cel putin ciudata, in conditiile in care acum 17 zile aceeasi instanta a judecat in sedinta publica primul recurs al inculpatilor impotriva luarii masurii preventive. Nici unul dintre aparatorii inculpatilor nu a fost deranjat de optiunea instantei, astfel ca procesul a inceput in spatele usilor inchise. Consilierii internationali Stamen Stanchev si Vadim Benyatov Don, precum si fostii inalti functionari publici romani Dorinel Mucea si Mihai Donciu au fost reaudiati de complet. Daca la 2 decembrie, magistratii Inaltei Curti n-au avut nevoie decat de o ora pentru a-i asculta pe toti inculpatii, ieri audierea lor s-a intins pe mai bine de patru ore. Dupa alte cateva ore de dezbateri si deliberari, judecatorii au decis in unanimitate ca inculpatii sa ramana dupa gratii.

SUB LUPA. Intre timp, cele doua ministere implicate in acest scandal, al Economiei si cel al Comunicatiilor, se afla sub o monitorizare atenta. Chiar vineri, Madalin Bors, unul dintre fostii consilieri ai ex-ministrului Codrut Seres (care urmeaza a fi chemat la Parchet zilele acestea pentru audieri), a fost "interceptat" de o echipa de anchetatori in timp ce acesta iesea din minister cu un diplomat "plin cu documente". "Procurorii care faceau niste verificari in sediul MEC, la OPSPI, au fost anuntati de structura noastra de securitate, care se ocupa de informatiile clasificate, si Madalin Bors a fost oprit la poarta. Impreuna cu Parchetul s-a facut inventarierea documentelor. Din cate am inteles, nu erau clasificate si nu erau originale. Dar urmeaza ca Parchetul sa ne informeze despre ce este vorba si vom trage atunci niste concluzii", ne-a declarat ieri secretarul general al MEC, Viorel Palasca.

SUSAK II ACUZA PE INVIDIOSI
Unul dintre invinuitii in acest dosar, cercetat in stare de libertate, Michal Susak, fost director general al Credit Suisse First Boston, crede ca la originea scandalului privind privatizarile strategice ar putea fi invidia concurentilor bancii, potrivit interviului aparut ieri in Czech Business Weekly. "Am vazut o scrisoare anonima, cel mai probabil de la concurentii nostri, contestand felul in care Credit Suisse a castigat anumite tranzactii", spune Susak. El ar da scrisoarea serviciilor secrete s-o examineze.
  • A.N. Ionescu
  • ×
    Subiecte în articol: observator